Hans yngsta dotter är på besök. Hon har förorsakat krusningar i ankdammen genom att som representant för ett norskt bemanningsföretag försöka locka finlandssvenska pedagoger till Norge genom att erbjuda högre lön. Inga större horder lär ändå vara på väg.

Han tycker ändå att det är trevligt med besök av den gravida dottern jämte fästman. Vistelsen är som vanligt hektisk genom att så många släktingar skall besökas under ett veckoslut. Farmor, kusiner, faster, fars faster och kusin, bror med familj, syster.

Mellan besöken uppmärksammades även avlidna släktingar.

Han har själv inte känt sig riktigt kry på länge. Segt slem befinner sig ömsom i bihålorna, ömsom i andningsvägarna. Fjällande utslag uppträder stundom i ansiktet. Han har svårt att fokusera blicken, synen på det tidigare skarpare högra ögat har blivit sämre. Men inte hela tiden. När han går till optikern för syngranskning brukar det fungera utmärkt.

Appen Maisa har varit till stor hjälp. Han kan skriva och beklaga sig och får som regel svar av en sjukvårdare. Alla symptom förklaras vara en följd av Covid-19-smittan i början av november. Svaren håller honom lugn en tid. En allt kortare tid.

Trots svaghetstecken har han ändå nästan hela tiden kunnat utöva sina intressen, nu under vintern skidåkning och körsång. Och kanske han borde inse att han som 70+ inte kan gå omkring och må som en 20-åring.

Dotter med fästman åker hem till Oslo och fadern på körövning. Han har igen svårt att fokusera notskriften på paddan. Allt är som i ett töcken och han undrar i ett skede om han skall klara hela övningen.

Oklart

Läget lättar något och han klarar det.

PSA-värdet stiger långsamt och han har blivit kallad till undersökning och läkarmottagning. Detta och fokuseringsproblemen oroar honom.

Efter en långsam dag beslutar han trots allt att åka till backen. På väg skickar Tom ett meddelande att backen känns mjuk och knappast håller för banåkning. Pensionären vänder. Då han kommer hem igen nås han av ett meddelande att det håller på att frysa till och att föret är idealiskt. Han känner sig lurad!

Foto: Casi

Hälsan fortsätter att krångla. Förutom att synen blivit sämre vaknar han med igenmurade ögon och fjällande eksem i hela ansiktet.

Dags att ta itu med problemen. Han går till optikern och får tid till ögonläkaren. Starr misstänks. Dessutom börjar han bombardera Maisa med meddelanden och bilder. Han får kontakt med läkaren Nico som börjar på knagglig svenska. Patienten byter till finska men ångrar sig och de kommer överens att fortsätta samtalet på svenska. Nico ordinerar salvor och krämer. Då patienten skickar nya bilder ändrar läkaren sig och ringer när patienten är i apoteket och byter till en annan salva än den som är slut och skall komma på eftermiddagen. Den nya salvan finns ej heller i apoteket och väntas först om två veckor. De apotek som har medicinen ligger långt borta. I Puumala t.ex.

På Maisa meddelar han läget skriftligen för läkaren på svenska. Han får då ett svar, också på svenska, som vittnar om att Nico inte varit särskilt aktiv under lektionerna i svensk stavning och grammatik. Men budskapet, att patienten skall fortsätta med de salvor han har tills den nya kommer når fram. Patienten svarar, på finska, att han uppskattar att han har fått svar på svenska och att han av princip anser att man på en tvåspråkig ort som Grankulla bör kunna få vård på sitt modersmål. Läkaren svarar, nu på finska, att han nu avslutar konversationstråden, men att patienten om komplikationer tillträder kan vända sig till Maisa på nytt.

Det märkliga är, att också om han känner sig döende på förmiddagen, men ändå tvingar sig ut på en skidtur eller till gymmet, lever han upp och driver på som om han var 50 år yngre. Detta torde bekräfta att han är en hypokondriker. Men lederna är ömma efter fysisk ansträngning.

Insikten att hans dagar är räknade håller honom igång. Det gäller att ta vara på alla dagar och fylla dem med aktivitet och mening. De kan ju bli många, men trots det vill han leva varje dag som om vore den hans sista. Rörligheten och intellektet blir ju inte bättre med åren.

En annan faktor som påverkar måendet är vädret. Det rådande slaskiga vintervädret höjer inte livsandarna. För en vars största nöje är vintersport är det verkligen bedrövande. Att vara beroende av konstsnö och måsta trängas med en massa andra är inte upplyftande. Att i hög ålder skaffa sig nya intressen är också utmanande. Lyckligtvis är sjungande inte beroende av klimatet. Än så länge åtminstone.

När han sedan en morgon vaknar och ser att ett nytt tunt snötäcke har bildats ser han igen hoppfullt på tillvaron. Det har dessutom utlovats köldgrader över den vecka som sportlov hålls i hans hemtrakter. Sportlov betyder för hans del endast att de flesta aktiviteter han deltar i håller paus. Inga ledda träningar eller intressetävlingar i backen och sång endast i den ena kören med starkt decimerad besättning.

Han har hittat en podd som heter ”Så lever du längre”. Det första rådet är att inta en optimistisk, positiv attityd. Han måste alltså förjaga dystergöken. När allt kommer omkring har han ju ändå kunnat syssla med det han brinner för och borde vara tacksam för det.

Spåren är igen i prima skick och han kan fortsätta att skida.

Båtmässan går in i slutskedet och han får de sista timmarna stå i Kryssarklubbens stånd för att locka nya medlemmar.

Nio hugade anmäler sitt intresse under den tid han står där, allt som allt har man lyckats värva ett 80-tal medlemmar under båtmässan.

Annars är det främst träbåtarna som intresserar.

Polystyren-baljorna lockar inte, de är för stora, för fula och för dyra. Prylarna lockar inte heller längre sedan han gjort sig av med båten. Han köper putsmedel för glasögon och datorskärm samt ett par kartböcker som Tomsy beställt.

Utslagen i ansiktet har gett med sig för denna gång. Han kollar synen hos ögonläkaren som inte hittar något större fel. En lätt korrigering av linsstyrkan på höger ögas glas kan göras vid nästa glasögonbyte. Fuktdroppar skall testas.

Han skulle önska sig ett genomgripande hälsotest för att utröna sitt mående. Men det är också möjligt att han har för mycket fritid, när han är sysselsatt funderar han inte så mycket på sin hälsa. När allt kommer omkring är han aktiv för sin ålder trots diverse krämpor som tyvärr dyker upp ju äldre man blir.

I skenet av avrättningarna i Ukraina, jordbävningarna i Turkiet och Syrien där massor blivit levande begravda, och andra skjutningar och katastrofer, ter sig hans hälsofixering löjeväckande..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: