Konsert i Grankulla halvrenoverade kyrka med Johanna Almark och Jammarkören. Han har förmånen att få vara med och framföra Johannas kompositioner och arrangemang. De borde få mera publik och uppmärksamhet.

Veni, veni lux – varde ljus!

Någon dag senare får han höra att Johanna har skrivit kontrakt med en större notförläggare. Det gläder honom!

Världscupen i slalom för damer har inletts i Levi. Inga större överraskningar i täten, men några unga förmågor tar sina första poäng. De svenska och de norska damerna håller sig väl framme.

Men våra finska damer är ännu sämre än under tidigare år. På söndagen kommer ingen i mål. Det ser ganska hopplöst ut på den fronten.

Kroppen är som en gammal båt, den läcker här och där och man kan aldrig veta var rötan har slagit till förrän det blir uppenbart. Då får man ta bort och ersätta med nytt om det är möjligt. Bäst är ändå att ha den i bruk så länge det går. Och att då och då bege sig ut i hårt väder. För att se vad den tål. Det må bära eller brista. När den överges förfaller den snabbt.

Han har följt seglaren Tapio Lehtinen i jorden runt-seglingen Golden Globe. På morgonen och kvällen har han gått in på trackingsidan för att se hur Tapio ligger till. Det har sett bra ut, han låg på andra plats när hans båt plötsligt tog in vatten och sjönk. Tapio lyckades rädda sig i livflotten, plockades upp efter ett dygn av konkurrenten Kirsten som förde honom vidare till ett fraktfartyg på väg till Kina. Vad som hände får vi möjligtvis aldrig veta. Men plötsligt förlorar farfar intresset att följa med tävlingen.

Det har snöat några dagar och han är ivrig att bege sig ut på säsongens första skidtur. På morgonen klär han sig i skidunderställ, men slemmet i halsen vill inte försvinna. Han konsulterar doktor Google som rekommenderar vila och hotar med allvarliga konsekvenser om rådet inte följs. Hann faller till föga.

Går sedan in på Håll Skärgården Rens hemsidor för att söka produkter som kunde fungera som julklappar samtidigt som de ger en slant till föreningen. HSR har överfört sin prylförsäljning till ett företag som heter Ocean Spirit. Deras hemsida på svenska är tyvärr vedervärdig vad språkdräkten beträffar. Här ett par exempel:

Han skriver till företaget och klagar och får snart svar där bot och bättring utlovas. Återstår att se om något händer. Han erbjuder sig att rätta texterna, men i det ärendet får han ingen respons. Och något köp blir det inte.

Och plötsligt är han i Hangö och roivar. Många bekanta i vimlet, om det är regatta eller någon annan begivenhet framkommer inte. Han inser ändå att han bör sluta i tid och ta sig hemåt. Men det är stört omöjligt att ta reda på när bussarna går (tåg kommer han inte att tänka på). Än är telefonen försvunnen, än kommer något annat i vägen. Till slut får han reda på att en buss går 19.20 men han blir på olika sätt förhindrad att nå fram. Sedan vaknar han i egen säng..

Han besluter sig för att prova om skidan glider i det nyöppnade Oitansspåret.

Efter 3 varv (a 700m) inser han att andningen fortfarande inte löper som den skall. Åker hem och dricker varmt. Men terrängskidsäsongen är i varje fall korkad. I flera hänseenden.

På kvällen går han på Grankulla kammarkörs konsert och överraskas av hur bra det låter och vilken fin musik har valts!

Kören har verkligen gått framåt sedan han hörde den senast. Dirigentbytet har säkert en andel i kvalitetsförbättringen. Musik av Forrest, Whitacre, Elder, Hagenberg och främst Ola Gjeilo som står för flera stycken. Alla nya bekantskaper för pensionären (vilket merparten av publiken och i synnerhet de manliga sångarna också verkar vara)

En stråkkvartett från Grankulla symfoniorkester ackompanjerar kören, och spelar Haydn’s Fågelkvartett medan kören pausar.

Pensionären, som börjar tröttna på sakral musik, skulle gärna ansluta sig till kören om han var, låt oss säga tio år yngre. Mycket olämpligt får han ett oväntat hostskov under den avslutande låten. Beklagligt.

Han har tagit för vana att skriva till Maisa varje gång han drabbas av hälsorelaterade problem. Det brukar hjälpa. Så även denna gång. När han får tala med en läkare har symptomen försvunnit.

Han har lagt sig till med ovanan att alltid se hur länge konstnärer och andra individer han stöter på levde. De flesta har inte uppnått den ålder han nu befinner sig i. Äntligen har han fått tag på Factfulness av Hans Rosling som dog 2017 före boken utgavs och innan han fyllt 70. Trots att han var läkare. Och innan Coronan och Ukrainakrisen dykt upp. Antagligen hade han och hans medhjälpare kunnat påvisa att också dessa eländen har ringa betydelse i ljus av statistiken. Trots att tragedin är stor på individuell nivå..

Än en gång är det musiken som har dominerat under veckan. Värre kunde det vara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: