Med tåg, båt och buss tur och retur till Oslo

Rulla ner till innehåll

Susar med SJ:s tåg från Stockholm till Alingsås. Vagnen är smalare än de finska, det finns säten för två på ena sidan av gången men bara för en på den andra. Man kan följaktligen inte tala om mittgången eftersom den befinner sig något mera mot den sidan som har enkelsäten. Kan skillnaden bero på att Finland har en bredare spårvidd och därmed får in dubbla säten på var sida?

Farfars plats är bredvid en dam. Han inleder konversationen genom att fråga var stöpseln finns. Hon ser frågande ut. Strömuttag kanske? Eljack? Sedan flyttar han till en ledig plats i ett enkelsäte för att få bättre utsikt. Hoppas damen inte tar illa upp.

Jazz och klassiskt i hörlurarna. Sitter bra med Bach när tåget glider fram genom det lummiga sydsvenska landskapet. Dimman förhöjer upplevelsen.

I Alingsås vågar han inte söka ett fika utan tar plats i lokaltåget till Göteborg som nog har dubbla sitsrader på bägge sidor. I Göteborg har han en halv timme tid att ta en kaffe och en bulle innan bussen till Oslo avgår.

Men det finska bankkortet funkar inte för att öppna toaletten. Det skulle ändå vara bra att uträtta sina behov innan man stiger på bussen. En vänlig själ släpper in honom när han kommer ut.

Busstationen i Göteborg.

Han hör inte till dem som kommer till tals med sina medpassagerare. Den yngre man som nu sitter bredvid farfar skulle hellre sitta bredvid sin flickvän som sitter i sätet framför. De har en gemensam vinflaska som de stundom halsar. Så fort platsen blir ledig flyttar han bredvid henne. Men så stiger någon på igen som har reserverat just den platsen. Till slut hittar han en ledig stol längst bak i bussen. Chauffören grälar i mikrofonen och poängterar att alla bör sitta där de blivit placerade. Ynglingen bryr sig inte.

Bussen är försenad trots att den håller god fart. Vid gränsen till Norge söker tullen genom bagaget. I Oslo är förseningen 20 minuter. Då farfar ser på returbiljetten konstaterar han att en lika stor försening skulle göra att han missar tåget till Stockholm. Det oroar honom till dess att han inser att det går flera tåg.

I Oslo tar han metron (det sjunde bytet av färdmedel) till dottern som välkomnar med en delikat gryta. Sömnen infinner sig snart.

Som tidigare får han sova under matbordet.

Följande dags överraskningsprogram: Ett besök på Henie-Onstad Kunstsenter med verk av Niki de Saint Phalle, Yayoi Kusama och andra mer eller mindre kända konstnärer.

Värdparet ser alltid till att gästens kulturkvot blir fylld. Det är fint att se hur mycket det finns i den vägen i Oslo med omnejd.

Foto: Elvira

Till kvällen finner han sig sedan på Dansens Hus. I väntan på det oväntade. Han önskar att han så småningom kunde lära sig att ta emot vad som bjuds utan förväntningar. Att kasta sig i famnen på ödet utan hämningar.

In med öppet sinne alltså. Det blir en föreställning som engagerar publiken med enkla medel. Han försöker inte förstå utan lever med för fulla muggar.

En promenad upp med Akerselva fullbordar dagen.

Framme stupar de i säng.

Följande dag följer Elvira honom till inomhus-skicentret Snø. Han hyr utrustning och beger sig ut i branten.

Redo att korka säsongen!

Härligt att åka skidor i oktober. Hyrutrustningen är förstås inte optimal, men då han byter till ett nummer mindre pjäxor och investerar i ett par sockor och ett par handskar går det riktigt bra. Elvira väntar snällt i caféet och jobbar på den medhavda datorn.

Sedan, följande dag, är det dags för hemresan.

I metron till Oslo S tar han avsked av Elvira som stiger av ett par stationer tidigare på väg till sitt jobb.

Han ser att det går både tåg och buss direkt till Stockholm och han undrar hur det blev så att han hamnar via Göteborg med en tight tidtabell. Det skulle vara lättare om det fanns en människa man kunde få hjälp av i stället för att vara tvungen att boka via datorn. Han öppnar en medhavd mineralvattenflaska som pga bussens skakningar sprutar över både honom och det närliggande sätet. Tur att han inte köpte Coca-Cola och att grannsitsen är tom.

Men farhågorna var obefogade: bussen är framme precis på utsatt tid och han hinner bra till tåget.

Eftersom det finns gott om tid i Stockholm tillbringar han en del av den på Fotografiska museet, ett måste på väg till färjan.

Och eftersom han inte hunnit äta så mycket under dagen intar han en pizza ombord på m/s Glory till takterna av en jazztrio.

Det har varit ett innehållsrikt och givande veckoslut. Upplivad är han redo att återgå till vardagslunken tills nästa äventyr stundar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: