Mossan sprider sig överallt. Den fyller snart potten och alla svampställen, för att inte tala om gräsmattan. Snart är allt mossbelupet.

*********

Hanna och Frans kommer på besök.

Det hör till att det spelas krocket. Sjundeå ligger lämpligt mellan Raseborg och Grankulla. De kan mötas halvvägs.

************

Hudutslagen är försvunna. Berndts äppeljuice konstateras skyldig. Berndt själv går fri, hur skulle han kunna veta? Likaså andra misstänkta.

**********

Han bokar en resa till Oslo. För en som inte vill flyga är det förvånansvärt komplicerat. Tåg till Åbo hamn stannar i Kuppis pga spårarbete. Därifrån går det förhoppningsvis buss till hamnen. Färjan till Stockholm visar sig vara en abi-kryssning, vilket framkommer i det finstilta efter bokningen. Därför finns bara dyra hytter kvar att boka. Han väljer en på högsta däck i hopp om att festprissarna håller till lägre ned.

Man skulle tycka att det går tåg direkt mellan huvudstäderna Stockholm och Oslo. När han går in på SJ:s app finns där en avgång en timme efter färjans beräknade ankomst och en på eftermiddagen. Han vill inte stressa och eventuellt missa den första avgången så han bestämmer sig för den senare. Men när han följande gång besöker appen finns inte den avgången längre. Han konsulterar VY (norska järnvägsbolaget) och Omio utan att hitta lämpliga tåg. Till slut faller han till föga och väljer en resa som kombinerar tåg och buss, med två byten, i Alingsås och Göteborg. Alltihop blir förstås betydligt dyrare än en flygresa, men vad gör man inte för miljön. Dessutom är det resan som är målet!

********

Många körprojekt på gång. Mässa och konsert under kyrkosångardagarna i Åbo. Här har han som ateist igen svårt att finna sig. Han försvarar sig med att musiken är vacker och harmonisk, kyrkan var under renässansen den huvudsakliga arbetsgivaren för kompositörer och att sjunga på latin eller tyska känns inte lika fel som att göra det på svenska. Han bara tolkar, det är inte hans personliga bekännelse.

Jammarkören sjunger däremot för fred och bevarandet av miljön, det är förhållanden som han gärna jobbar för.

Mera eld. Kanske inte så bra för atmosfären?

******

Riku meddelar på facebook att han slutar tävla alpint. Ett modigt beslut som farfar ännu inte haft förstånd att fatta. Man blir trots allt inte snabbare med tilltagande ålder och skaderisken ökar. Farfar är dessutom några år äldre än Riku. Varje höst tror han att den här vintern kommer tävlingarna att gå som smort, men det slutar oftast med besvikelse.

***********

Jobbigt när någon tittar igenkännande på en och man har ingen aning om vem det är.

*************

Natur och kultur i lämpliga doser, se där pensionärens tidsdisponering.

Konstuniversitetets studerarmatiné: Joel Wendelin, tuba och Folke Gräsbeck, piano spelar E. Bozzas Concertino pour tuba ut et orchestre ou piano

************

Dagens program med Alva: hälsa på fars faster, dvs farfars syster, på Villa Breda. Där har man besök av två får och en tupp.

***********

Han är otålig. Måste ständigt sysselsätta sig. Dödtid tråkar ut. Ett projekt eller flera vore önskvärt. Annars kan det börja växa mossa. (Han är inte lätt att ha att göra med)

Han triggas av bristen på aktivitet i hans omgivning. Tycker att om andra inte gör något bör han göra det själv. Stiger upp kl. 6 som vanligt, dricker kaffe och läser morgontidningen, bakar bröd, avfrostar frysen, går på gym, gör en pajdeg, handlar ingredienser till pajfyllning, rör ihop dem och lägger i pajskalet. Kl. 12.30 tar han ut två pajer ur ugnen. Sedan tar han det lugnt tills kvällens körövning..

Före övningen utfaller solosång inför dirigenten väl. Han blir faktiskt själv överraskad hur bra rösten håller och hur tonträffningen fungerar i Howells svåra stycke.

*********

Nästa dag tillbaka i stugan.

Tre döda möss i vattentunnan. Det är den här tiden den stora musstriden inleds. Alla fällor läggs ut i mellantaket. De har ändå ett numerärt övertag och har råd att förlora några krigare. Ett hopplöst företag som återkommer varje höst.

**********

Mossan, ja!

Han provar om ett pulver skulle rå på mossan. (Detta är inte en betald reklam) Om resultatet senare…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: