Talko på släktholmen: båtar görs klara för upptagning, kylskåp och skafferier töms, utemöbler tas in eller täcks osv.

Följande dag västerut och Sjundeå. Hösten har kommit hit också:

Inte mycket svamp ännu, några kantareller runt potten.

Det blir ett par smörgåsar.

*****************

Efter en vecka på gymmet nästan varje dag känner han sig svag. Den sista dagen får han flagande utslag i ansiktet och synen blir grumlig. Det är som om glasögonen vore immiga, men det hjälper inte att torka av dem. Han lägger sig till vila en stund och sluter ögonen. Så småningom kommer synen tillbaka. Men de kliande psoriasis-aktiga eksemen finns kvar. Han har länge besvärats av sådana i hårbottnen och i skägget, men nu är de värre.

Han googlar och får tips om dieter och huskurer. Havsvatten lär vara bra, men nu är vattnet så fullt av alger att han tvekar. Men tar ändå en flaska med sig när han kommer från talkot på holmen. Potatis, pasta och ris skall undvikas, däremot är grönsaker och frukt bra. Samt fet fisk med Omega 3.

Han äter rödbeta och blomkål några dagar. Av de sista rödbetorna gör han chips.

Något brända?

Bröd har han svårt att lämna. Likaså fredagsölen. Smör och mejeriprodukter har han däremot inte nyttjat på länge. (Utom lite ost ibland..)

Eksemen är stressrelaterade. Stressad blir han av eksemen och sömnbristen som igen gör sig påmind. Inte ens vistelsen på stugan hjälper.

Merete Mazzarellas bok ”Från höst till höst” föreligger som ljudbok på Hbl:s webbsidor. Han ligger en stund och lyssnar. Han känner igen hennes skildringar av den tilltagande ålderdomen och dess vedermödor.

Han har alltid sökt sig till ensamheten när han känner sig svag. Han vill inte ha medömkan av andra än av sig själv. Då hans krämpor dessutom knappast är av den art att de skulle berättiga till att någon tyckte synd om honom är det bäst att han håller sig till enskildhet.

*********

Drottning Elisabeths begravning sänds i TV. Han låter den stå på medan han kockar och diskar. Kungligheter och kändisar passerar och räknas upp. Fin körsång i bakgrunden.

”When I’m laid in grave” av Henry Purcell ville han gärna höra på sin egen begravning. Den har följt honom sedan han sjöng den i kören. Han har låten i flera versioner på sin Spotify-lista, både instrumental och vokal.

Purcell namn hör till dem han har fått skriva på sin minneslista över namn och ord han glömmer. Andra är Quadricepssena (den som brast) , Verbena, Vindö, Kompressionsfraktur (ryggskadan förra vintern), Migrän samt en del verktyg på finska från tiden på Kuggom, som Puukkosaha, Kavahöylä, Feini och Tercoo.

Namn på platser och personer finns på listan liksom båtdetaljer på engelska, koder för färger och dammsugarpåsar. Böcker han borde läsa.

Mitt på dagen brukar han piggna till och utföra uppgifter. På kvällen är han trött, men inte sömnig. Ju tröttare han är desto svårare har han att somna. Det bli en ond spiral.

************

Sisyfosarbetet med stenar fortsätter. En i taget, inte för mycket i gången. Vad det blir är oklart.

Köksverandan målas med onyanserad färg som han har fått billigt. Den ser först ojämn ut med vita ränder, men när färgen torkar blir den genomskinlig.

Detta målades förra gången och har torkat.
Hösten nalkas.

************

På Petskis initiativ samlas gamla vänner vid Mickes grav för att uppmärksamma att det har gått tio år sedan han avled.

Efteråt äter gubbarna lunch på KW i Karis och berättar anekdoter från den gamla ’goda’ tiden. Farfar har svårt att berätta flytande eftersom namn på platser och personer ständigt undflyr hans minne. Lyckligtvis är Hasse en god berättare.

Skapande verksamhet i anspråkslös skala återupptas.

***********

Utslagen i ansiktet kommer och går, men verkar korrelera med den mängd av Berndts äpplejuice han häver i sig. Kan det faktiskt vara så att han är allergisk för äppelsaft? Han lämnar drickan hemma när han åker till stugan, återstår att se om det hjälper.

**************

Frågan är om inte hösten är den finaste årstiden? Klarhet, färger, mörka kvällar, allt detta tilltalar honom.

Grannarna eldar kvistar och löv så röken fyller omgivningen. Farfar passar på att tutta eld på den hög han har samlat.

Det går snabbt, på en dryg halvtimme har hans stora hög förvandlats till aska. Han tar en pall och sätter sig att begrunda medan elden falnar. Han har kokat kaffe och tagit med sig den smaskiga romrussinbullen han skaffat från bageriet i Lappvik. Nu mår han!

Under tiden matar grannen sin brasa. De har hunnit samla mera kvistar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: