Under den snörika vintern har tallgrenar och grantoppar brutits och fallit till marken. Det blir mycket röjande på tomten. Enklast är det att elda upp små kvistar medan de grövre får bli till ved att bränna senare.

Även farfar har nångång brunnit, men nu har han tappat glöden. Trädgårdsarbete passar honom ändå bra, det sysselsätter honom hela dagen. På kvällen blir det sedan bastu.

Han utnyttjar alla tillfällen att åka till stugan, men nästan dagligen pockar uppgifter i Grankulla på att bli utförda, så det blir mycket körande av och an. Leasingavtalet på bilen har löpt ut, men bilfirman har ingen ny att erbjuda ännu, så det blir att fortsätta med den gamla. Kilometerbegränsningen struntar han i numera.

Farfar kommunicerar med den kommunala hälsovården via Maisa. Nu har han lyckats få en tid till en läkare, en ny ung kvinnlig. Först granskas synen som han tycker att har blivit sämre. Svårt att fokusera liksom. Trafiken är oskarp när han kör bil. I synnerhet när han är trött.

Synen konstateras ändå vara såpass bra att den kommunala hälsovården inte befattar sig.

Följande problem är ömhet i ljumsktrakten. Läkaren studerar den åldrande kroppen ingående, inklusive de organ som tidigare kunde användas till fortplantning. Inget alarmerande kan ändå skönjas, det kan vara fråga om ljumskbråck eller följder av prostataoperationen i augusti.

Farfar ber om ursäkt för att han besvärat i onödan och kör tillbaka till stugan där han fortsätter med trädgårdsarbete.

Dekorationsstenarna sprids. Eftersom han av misstag köpt två olika nyanser, grått och vitt, låter han dem bilda ränder. Underlaget är ojämnt, men det bekommer honom inte nämnvärt.

*

Snötäcket har äntligen smultit såpass mycket att han kommer åt huvudvattenkranen som är belägen mitt på grannens tomt. Till brunnen kommer det vatten, men inte upp till stugan. Han hör vattnet porla glatt i skogsgläntan. Det visar sig att grannen har åstadkommit ett hål i slangen med motorsåg när han sågat upp träd som han har fällt. Han råkar lyckligtvis ha en lämplig skarv och ledningen fixas på nolltid.

Farfar är ivrig och vill lägga ut frön men rådgivare säger att det ännu är för kallt. Och att man kan ha dem att förgro inomhus. Sagt och gjort. I krukor läggs zucchini- och bladkålsfrön.

Spenatfrön återstår att skaffa. Och kanske någon blomma till.

Efter dagens värv är det skönt att sätta sig ned på farstutrappan och njuta medan bastun blir varm.

*

Eftersom ingen ny bil finns att tillgå hos leasing-firman blir det att byta till sommardäck. Ri-Lease gör det snabbt och behändigt. Farfar försöker föra repor och skavanker på tal, men Juha skryter bara med nästa bil och hur bränslesnål den är. Den lär skall bli tillgänglig i slutet av juni, till dess får farfar köra med Forden till rabatterat pris. Och det passar ju.

*

Pysseleftermiddagen med barnbarnet avslutas med en sejour i lekparken.

Farfar njuter av tiden tillsammans fast det inte alltid blir som han har planerat. Damen har en stark egen vilja och det går sällan att följa på förhand uppgjorda program. Surfplattan har en enorm dragningskraft och de youtube-inslag som hon vill se har farfar svårt att inse finessen med. Men tillsammans kan de kommentera vad som händer samtidigt som den egna skapandeprocessen framskrider. Här är det inte viktigt att bli färdig.

*

Livet har lärt farfar att det ibland kan vara bra att lämna uppgifter på hälft och låta mogna. När han nästa gång konfronteras med den kan nya infallsvinklar presentera sig och det som har upplevts svårt kan lösas med den glädje som det nyupptäckta tillför. En självkritisk femåring har sällan tålamod att fortsätta där hon en gång började, men varje ansats leder till nya insikter och erfarenheter.

*

I dessa dagar då det är så lätt att skicka meddelanden händer det ofta att ett inte genomtänkt budskap åker iväg medan avsändaren sekunden efter vämjas i ruelse över det pinsamma inlägget. Så där som när man har fyllt i ett korsord på nätet och samtidigt som man skickar in lösningen märker att det fattas en bokstav. Det går inte att göra på nytt. Farfar har vid flera tillfällen ångrat att han inte sovit på saken innan han har gjort slag i den.

*

Ett sätt att få tiden att gå är att tillreda mat:

Idag blir det vegetariska hamburgerbiffar. Smeten blir något lös och biffarna vill inte hållas ihop. Skulle det ha hjälpt om han hade lagt ett par ägg i smeten?

*

Han undrar varför det är så svårt att fabulera, att hitta på historier som inte utgår från honom själv och hans förehavanden. När han är ute och spankulerar kommer han ibland på idéer, men när han sätter sig vid datorn är de bortblåsta. Det här med demilitariserade zoner är ändå något som han funderar på. Att om hela Finland skulle ta exempel av Åland. Men nu är hela befolkningen besatt av krigstankar och att föreslå en nedskärning av försvarsmaktens resurser och avståndstagande till Nato faller inte i god jord. Globalt sett är vapenindustrin en så stor aktör att den inte går att rubba.

*

Självuppfyllande profetior har han dåliga erfarenheter av. Om man fruktar det värsta, och förbereder sig för det, blir det ofta så. Att utgå från att allt ordnar sig skulle i hans fall ha varit en bättre taktik. Att låta rädslan styra leder till fördärvet.

*

Småbarn och pensionärer behöver sysselsättning, annars blir de rastlösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: