Pysselkvällen med Alva får hållas hos hennes farfars syster eller fars faster. Det börjar med en stunds tecknande, sedan blir det sedvanlig pasta-pesto. Härefter läser Alva högt ur Mamma Mu åker bobb. (farfar har aldrig sett en sådan benämning på en rattkälke).

Flickan läser tydligt och klart hela boken från början till slut. Sedan får hon vara fotomodell för gammelfaster:

Till slut får barnet fota själv. Det är så lätt nuförtiden när man kan ta hur många bilder som helst utan att vara rädd för att den dyra filmen skall ta slut. Här ett urval som farfar har gjort:

Detta är en bråkdel av alla fotografier av vilka en stor del tyvärr blev oskarpa och fick avlägsnas. Men så här kan fotografer göra nuförtiden, ta en massa bilder och sedan välja ut de bästa.

Efter denna skapande session åker farfar ut till stugan för att ta det lugnt. Han sover som en stock. Men följande morgon inleds i arbetets tecken: mera kvistar att samla in och bränna upp. Uppfarten skall krattas. Avställningsytan på köksdäcket har skadats av nedfallande snö och is från taket och får rättas till.

Dasset skall tömmas. Farfar har funderat på en komposterande modell, men det som grävs ned komposteras ju också. Det skulle gälla att använda det som gödsel senare.

Han har skaffat sätanpotatis (Anna-Bella) och några fröpåsar. Planering av köksträdgården inleds. Först skall potatislandet förstoras och luckras upp. Det vimlar av daggmask, vilket torde vara ett gott tecken.

Efter en dags hårt arbete är det skönt med bastu. Vatten får tas ur potten, gölen, träsket eller vad man nu vill kalla den lilla vattensamling som nu i smälttider rinner över sina bräddar. Eller egentligen är vattentillförseln så stor i att en stor del av skogen är under vatten. Däremot kan den kommunala vattenledningen inte öppnas genom att huvudkranen ligger under en meter snö och är svår att lokalisera.

På kvällen spelar Radions Symfoniorkester på Teemakanalen i TV, ett program farfar sällan missar. Samtidigt läser han Linus Jonkmans bok ”Självkraften i egentid” och känner igen behovet. Att göra saker själv i betydelsen ensam, för sig själv, har slagit igenom stort i Sverige. Jonkman talar om ”självsamhet”. Farfar odlar tanken om sig som eremit ute i skogen likt Thoreau (som också lär ha åkt till civilisationen emellanåt när skogslivet i Walden blev alltför enahanda).

Proviantering och klädtvätt är av nöden liksom allehanda uppgifter i huvudstadsregionen. Innan han åker hinner han tvätta bilen och sätta upp en fågelholk. Han skall vara hundvakt och till körövning på kvällen.

Trevligt att vara tillbaka i Esbodomen igen efter en tids frånvaro pga av olika omständigheter. Mozart och Kuula övas ikväll.

Nästa dag åter till Sjundeå för att planera odlingar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: