På fredag förmiddag byggs en slalombana och en storslalombana för träning. Farfar åker ett par åk i slalombanan, men innan han har hunnit byta till storslalomutrustning är banan avlägsnad. Slalomtävlingen går på kvällen i ösregn och sörja. Han missar en port i branten och får trampa upp för att runda den. Trots det ligger han trea efter det första åket. Till det andra åket byter han till Headskidorna eftersom han inte har något att förlora. Det går bättre och han tar in på tvåan Jari, men inte tillräckligt. Det blir ändå medaljplats trots uråkning. Ralph är igen överlägsen.

Efteråt är det skönt med bastu i lägenheten. Två nya killar ansluter sig men farfar får hålla sitt rum där han kan rotera under sina oroliga nätter.

På lördag går storslalom i bättre väder, men backen är mjuk och det blir spår i banan. Efter det första åket ligger han trea efter Ralph och Ari som är med igen efter flera års frånvaro. Jari flåsar i nacken.

Och så går det som det kan gå, Jari är lite snabbare i det andra åket och vinner med 0,02 sekunder. Farfar åker som i en dröm. Långsamt och försiktigt.

Foto: Ralph Hermansson

Framme i stugan är farfars telefon försvunnen. En kort panik följer innan den återfinns bredvid toalettstolen där han suttit för att ta av sig kängorna. Det är riskabelt att ha allt i samma fodral.

På kvällen följer prisutdelning och galamiddag.

Rafu får ett välförtjänt vandringspris som bästa åkare.

Cup-plaketter utdelas. I 70-årsklassen segrar givetvis Rafu medan farfar tar andra plats. Jari blir tredje.

Olika frågor dryftas, t.ex. om man borde återgå till 5 år mellan klassbyte. I synnerhet i de äldre klasserna upplevs det motiverat. Man föreslår också att priser inte delas ut för varje deltävling, utan först när cupen är färdigåkt. Nästa säsong föreslås FM-helgen hållas i Suomu. 2024 då FAM fyller 30 planeras en internationell tävling i Tahko.

Farfar sover igen dåligt. Den sista dagen blir det Super G, egentligen storslalom med längre avstånd mellan portarna. Rafu är igen fullständig överlägsen medan farfar slåss med Jari om den andra platsen. Jari utgår med segern, alldeles som han har gjort i alla tävlingar under FM-helgen.

Nicca Sergelius från FK-37 tar också en bronsmedalj i super-G, klass 55-59.

Efter prisutdelningen beger sig tävlarna till respektive inkvartering där grejorna packas i bilarna. Hemfärden kan inledas i god tid.

Analys av FM-veckoslutet: farfar är inte nöjd. Han tycker sig kunna åka bättre, men det som saknas är drive, attityd, attack. Sömnen är fortfarande ett stort problem. När någonting är i görningen sover han inte om nätterna. Då rör han sig som en zombie på dagen, glömmer och tappar saker samt saknar den nödvändiga kamplusten. Sömnpreparat underlättar förstås inte heller situationen.

Att farfar överhuvudtaget fick två bronsmedaljer beror nog på att många konkurrenter, som Jaska, Kricke och Järä, för tillfället är skadade.

Inkvarteringen tillsammans med Åbokillarna var lyckad trots att varmvatten saknades den sista dagen och att dörren till kylskåpet var fel vänd. Att bo i samma lägenhet som Riku, FAM:s (Finnish alpine masters) sekreterare gjorde att man alltid var ajour med vad som händer. Rafu, mång- och jämnårig konkurrent, är sporrande och hjälpsam. De två andra var yngre och nya bekantskaper, en av de positiva sidorna i denna till synes meningslösa sysselsättningen, gemenskapen. Här samsas människor av olika ålder, kön, språk, ekonomiska förutsättningar, politiska och ideologiska synsätt i en grupp med den gemensamma strävan att bli bättre alpina skidåkare trots att den tilltagande åldern gör allt för att motverka detta.

Så det är bara att sätta igång med träning inför följande säsong eftersom det inte verkar vara ett alternativ att låta bli.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: