Här fortsättning på föregående veckas bildserie. Frågan är om inte de första målningarna var bäst ändå. Fast karaktären är olik.

Först ett besök i Hemvikshamnen. Fotografier med den gamla systemkameran lyckas inte. Här är de ändå. Frågan är varför han lägger ut dåliga bilder? För att han inte tog bra bilder i Hemvikshamnen. Vad har han alls där att göra längre?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Likaså bilden från uppfarten till stugan. Härvid lämnar han den gamla kameran till sitt öde.

Han behöver ibland komma bort. Då erbjuder stugan i Sjundeå en ypperlig tillflyktsort. Då han kör upp för infarten eller in för uppfarten möts han av Timos bil med släpvagn.

Timo har lovat fälla några träd på gården och får ta veden. Pensionären tar av den ved han har huggit tidigare och börjar elda i stugan. Värmen från eldstaden är behagligare en varmluftspumpen som har den fördelen att den är snabb. Kaminen ger ordentligt värme först följande morgon. Men tillsammans gör värmekällorna att tillvaron är behaglig.

När värmetillförseln är säkrad beger sig pensionären ut i svampskogen. Nu har trattkantarellerna börjat dyka upp på allvar. De finns överallt! På nolltid har han korgen full.

I dessa tider lägger alla ut dylika bilder av svamp på sociala medier. Han resonerar ändå att hans bild inte ses av andra än av dem som valt att gå in och läsa hans blogg. Och de får stå sitt kast och beundra svampskörden eller inte.

Det är i varje fall ett nöje att ströva omkring i skogen och finna svamp. Efter en vecka i stadslägenheten är det trots dagliga promenader skönt att komma ut i den av människan mindre exploaterade naturen.

När korgen är (nästan) full eldar han bastu och badar. Badar gör han också i potten vars vatten börjar vara behagligt uppfriskande.

Kvällen erbjuder skön avkoppling och pensionären känner att krafterna börjar återvända. Trots att mössen lever om i mellantaket sover han skapligt bra.

På morgonen tar han sig ett dopp igen och funderar på att försöka ta en bild av händelsen. Men då temperaturen är kring noll och han är iklädd endast en badrock beslutar han att det är för besvärligt att ställa telefonkameran så att den med 10 sekunders fördröjning tar en bild av honom uppstigande ur potten. Läsarna får denna gången tro på hans vittnesmål utan bildbevis.

Medan han håller på att tillreda sin frukost knackar Timo på. Han skall börja fälla träd. Dagen innan hade han lämnat en påse äppel och en påse morötter på trappan medan pensionären var i skogen och letade svamp. Frukosten inmundigas snabbt och han går ut för att hjälpa Timo med avverkningen.

Att jobba i skogen när vädret är klart och soligt är vederkvickande. Och ja, på kvällen medan han borstade tänderna kunde han se upp mot en stjärnklar himmel. Likaså på morgonen vid uträttandet av behov var himlen stjärnklar, men däremellan, innan han fick sömn för alla möss på vinden hörde han en regnskur piska plåttaket.

Varje måndag klockan 21 (han är hemma igen) sänder YLE Fem underhållningsprogrammet ”Efter Nio”. Han reflekterar över att han tydligen ser på det varje måndag trots att det irriterar honom att han gör det. Har han inget vettigare att göra? Tydligen inte..

Han har hört talas om appar som känner igen blommor. På prov laddar han ner Planto. Man får testa en vecka gratis och han provar flitigt men blir besviken när den inte känner igen vanliga växter som nässlor eller trattkantareller som den kallar gullnavling. På skoj tar han en bild av lånehunden och får följande resultat:

Det var droppen som fick bägaren att rinna över. Han avlägsnar snabbt appen. En bra idé, men man måste kunna lita på den om den skall vara till någon nytta. I synnerhet då det gäller svampar.

Han drar sig till minnes föregående hösts vistelse på Kuggom. Då var det sysselsättning från morgon till kväll. Han borde ha reserverat hela året. Han borde ha seglat dit och fått masten med. Han borde ha bokat även denna höst. Men han visste inte vad som väntade.

Om man ändå hade facit på hand, tänker han.

Av svamparna gör han pajer och fyller till sambons förtrytelse frysen med dem. Matlagning är också en meningsfull syssla.

Nu börjar det bli dags att avsluta projektet med denna bild. Den blir inte bättre om han inte lägger mera arbete på den. Som sagt är det bara tidsfördriv. Och nu dyker det upp andra projekt.

Han borde lära sig spela ”Lyckeliten” på en gitarr med bruten H-sträng (ny beställd via nätet)

Han borde lära sig sova utan sömnmedel. (den första natten gick inte bra)

Fortfarande går ”The Entertainer” inte bra på klaveret.

En massa sakrala stycken borde övas till kören.

Motionen bör skötas dagligen.

Norgeresan skall förberedas.

En första skidresa borde planeras.

Så har det dessutom blivit ett måste att skriva denna blogg. Varför vet han inte.

Kanske lika så bra att höstseglatsen med Janne inte blev av…

Ett svar till “Miljöombyte”

 1. Men jisses – det är alltså en flerårig växt med fyra ben som är på bilden??
  Och så kan man gå ut och promenera med den?!
  Nog har jag hört talas om klättrande växter, men växter som kan skälla och gå på egna ben har jag faktiskt aldrig hört talas om tidigare… du har minsann fångat ett unikum på bild!🤣

  Se så, jag tycker mig uppfatta att Herr Pensionär är onödigt kritisk och hård i sin bedömning av sig själv. Hur skall detta kunna åtgärdas, tro? Kan det vara så att under en hel dag… nä, vi tar 48 timmar istället… så kanske författaren till denna välskrivna, djupa samt humoristiska blogg med sitt underfundiga språk, vill utmana sig själv med att endast tillåta sig att tänka positiva tankar om ALLT du ser; allt som väcker en reaktion och en vilja till bedömning.

  Kort sagt; i allt vad du ser, gör, tänker och säger får du endast fokusera på det positiva, oavsett hur uppenbart tydligt eller obetydligt litet det än må vara… Av erfarenhet kan jag rent ut säga; det är skitsvårt i början!🤣 Men efter ett litet tag så… Det kommer bli upplyftande. Jag lovar.

  För min del så uppskattar jag stort denna blogg med sina fina bilder, målningar och texter.

  Allt gott till dig och dina nära & kära.
  Mvh Uli

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: