Så har då skepparen blivit patient.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den heta sommaren har blivit fuktig och grå. Minnet av de sista seglatserna lever ännu. Båten är borta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Formen är god. Han känner sig bättre ju närmare operationen kommer. Är det månne ett missförstånd? Inte känner han sig sjuk. Han har ögnat igenom informationsfilmerna, läst på och talat med sköterskan om hur och när han skall ta sig till sjukhuset. Inte äta på morgonen, högst 2 dl vätska.

Han reflekterar över hur mycket bättre han ändå mår på landsbygden än i lägenheten i stan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hur länge räcker konvalescensen? När kan han åter fly till landet?

Han unnar Eddie glädjen att äga Freja/Niña. Tänk om han själv hade haft möjlighet att ha båten i den åldern, lite på 20. Mycket kunde ha varit annorlunda, resorna längre och mera omfattande. Som de han nu ser på Youtube.

Han hade förstås folkbåten som drygt 30-åring, seglade med den runt Åland med fru, tre barn och stor hund. Och dessutom blev det mycket havskappsegling i andras båtar, t.ex. Gotland Runt 6 gånger i olika farkoster. Seglatser med Swan 37:an Marinella från Kiel till Ekenäs skärgård och av och an till Köpenhamn. Den minnesvärda seglatsen med Odes Baltic som skulle gå till Fuengirola i Spanien men slutade i Travemünde. Betvingandet av Atlanten i Dawn Star. Och förstås seglatsen runt Bottniska viken, för det mesta på egen hand. Så inte skall han klaga.

Men möjligheten att bo i båten som fri och obunden, att kunna utföra reparationer i Kuggom eller på annan ort, resa vart han vill när han vill har nu Eddie. Om inte Coronan lägger hinder förstås..

Efter flera dagar med regn och blåst känns det faktiskt skönt att inte vara den som måste se till båten. Eddie rapporterar om smärre missöden med brusten bojkätting för Niña och avsliten dirk på den andra båten. Den sydliga vinden pinar svårt i Lovisaviken.

Ett uppehåll mellan regnskurarna möjliggör gräsklippning, svamp- och blåbärsplockning vid stugan. Bastu efteråt.

Båten är alltså såld. Bloggen heter minseglats. Kan man då företa en seglats utan båt? Eller kan man rentav tänka sig att seglatsen syftar på livet i allmänhet? Det är kanske så han gör det, pensionären, f.d. skepparen och numera patienten. Och varför MIN seglats? Kanske för att den i begynnelsen handlade om MIG som senare blev HAN för att undvika det ständigt återkommande JAG.

Hur som helst, patienten står inför en resa där han inte själv sitter vid rodret. Tvärtom är han inte vid medvetande under processen och är således fullständigt i händerna på en obekant besättning som förhoppningsvis gjort resan tidigare. Målet är eftertraktansvärt men resan är riskabel. Patienten som känner sig helt frisk inför resan är medveten om att han kommer att vara som en gisten gammal båt med läckage som kan ta månader innan det tätnar, om den alls gör det.

Sveriges TV2 visar en dokumentär om ungdomsidolen Frank Zappa. Han dog 52 år gammal. Diagnos: prostatacancer.

Ännu en sömnlös natt med upprepade toalettbesök. När blir det aktuellt att skrota skrovet? Flera skepp hålls flytande med konstgjord andning länge, men när förfallet börjar krävs omfattande åtgärder.

Döende under natten, utslagen under förmiddagen men efter en 20 km:s cykeltur i rask takt vaknar livsandarna igen.

En körsbärsgelato från kiosken på stranden unnar han sig.

Det här med döden. Har man levt ett aktivt och innehållsrikt liv måste man kunna vänja sig vid tanken på att det tar slut. Gärna knall och fall så man inte behöver lida.

Som skeppare har pensionären inte haft tid att tänka på varken livets mening eller slut, men som patient dyker sådana tankar opåkallat upp. Skrämmande, visst, men också något som man då man blir äldre och kroppen börjar visa tecken på förfall måste förhålla sig realistiskt till.

Någon seglats kommer ändå att bli hans sista.

2 svar till “Sic transit..”

 1. …men seglatsen som kommer att bli din sista kommer icke än på ett långt tag. Därför att även om du i detta nu är utan en båt, så är du och kommer alltid att vara en Kapten – över ditt eget liv och i samarbete med din egen kropp. Och den seglats i nya farvatten som väntas dig, görs ej av dig som en patient som lagt avgörandet i andras händer – den görs av en Kapten som redan nu bestämt hur otroligt stark han är och vet hur jäkla bra han kommer att må efteråt och därför att han själv har bestämt sig för att det är så det skall bli.
  Fokusera enbart på det som är positivt och det DU VILL skall hända – INTE det som skrämmer och som Du inte vill ska hända. Kom-igen-nu, du kommer fixa det här!
  Stärkande hälsningar från en landkrabba☀️✨
  //Uli

  Gilla

  1. Tack för de varma orden! Jag har länge undrat vem du är och försökt hitta din blogg. Har du någon? Jag ligger nu på avdelning efter operationen som genomfördes under eftermiddagen. I morgon får jag förhoppningsvis veta hur den lyckades. Och hur jag skall ta mig ur sängen. /Rolf

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: