Så stundar dagen. Efter all väntan är patienten både pirrig och glad att det äntligen skall ske.

Han skall vara på plats kl 8, men det visar sig att en annan är före i kön så det blir mera väntande. Piller som gör honom dåsig utdelas. 12-tiden får han en säng att i uppvakningssalen.

Snart skurras han till operationssalen där han blir presenterad för skötare och anestesiläkare.

Sedan är han i uppvakningsrummet igen. Han undrar när han skall opereras, men sköterskan meddelar att det är fullbordat.

Från uppvakningsrummet forslas ha sen till avdelningen där han får övernatta. Fortsatt dålig sömn, han lyssnar på poddar om filosofi och avkoppling, bl.a. en som heter Nothing Much Happens. Och så musik förstås, Vasks, Pärt, Purcell, jazz och ambient. På morgonen får han försöka gå och använda kateter, sedan får han åka hem, ett dygn efter operationen.

Han hinner dock få i sig av sjukhusets gourmetmat innan kelataxin hämtar honom.

Hemma

Nu gäller det att vara försiktig, inte lyfta tungt och lägga sig utan kroppsvridning. Magen vill inte komma igång efter operationen. Plommon och medicin inhandlas. Medicinskåpet fylls av diverse preparat.

Fem hål i kroppen, ett för kameran och fyra för de armar som robotstyrda utförde operationen.

Kalendern som tidigare innehöll en massa aktiviteter; sång, träning, tävling, möten, har nu bara läkartider och undersökningar.

Det besvärliga med väntetiden mellan två behandlingar är att man inte vet vad som är oroväckande och vad som inte är det. Än är det näsblod än är det blödningar kring katetern, svaghetssymptom och andra avvikelser. Patienten använder sig flitigt av möjligheten att ställa frågor på Maisa-appen.

Han har ändå själv valt den radikala vägen: bort med skiten! Då är det bara att hoppas att inget blivit kvar. Strålbehandling är inget han vill utsätta sig för.

Citatet ”Förr var det vin, kvinnor och sång, nu får man vara nöjd om man har en hygglig avföring” har roat honom. Vem som ursprungligen sagt det vet han inte, men han har hört det av sin studiekamrat Jasse. Nu tänker han att för mycket vin inte varit bra, kvinnor är bedrägliga men sången har gett honom mycket. Och en hygglig avföring är faktiskt en av de få glädjeämnen som kvarstår.

När du inte hittar på något att skriva, skriv det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: