..infinner sig redan i början av augusti. Löven är gula och ramlar ned. Vassen är också gulbrun.

Skepparen är tillbaka ombord. Yngsta dottern är på besök från Norge.

Butiksbåten kommer och han anser att roende är hur man skall ta sig dit. Syster och dotter hänger med. Dottern fotograferar.

De stannar inte på kaffe efteråt.

Eddie kommer för att se på Freja och provsegla.

Han har kommit från Jakobstad via Mariehamn och har alla sina ägodelar ombord, jämte en lång granstam som skjuter ut likt ett bogspröt. Inne finns två stammar till. De skall bli mast och bom till hans nybyggda båt.

En provtur runt Simsalö och Röysö görs i stadig västlig vind. Den utfaller till belåtenhet. Efteråt får Eddie stifta bekantskap med skepparens släkt. Bl.a. får han bevittna firandet av en presumtiv ny familjemedlem och spela tärningsspelet 10.000. Han verkar trots allt trivas. Han får övernatta i Freja medan pensionären sover i Darling Lily. På morgonen åker han vidare österut men lämnar regnrock och sängkläder på Freja.

Han säger sig gärna komma åter.

Senare åker också Darling Lily iväg österut.

Det har varit innehållsrika dagar.

Flygvapnet har övning med sina bedagade jaktplan ovanför holmen. Det ska visst bli uppvisning under helgen. De är väldigt ljudliga trots att de inte flyger snabbare än att ett litet propellerplan kan fungera som färdledare.

Nästa program är en paddeltur.

Denna gång blir armarna inte trötta och han forsar fram i halsbrytande hastighet. Ovanför fortsätter luftvapnet med sina öronbedövande övningar.

I kväll skall det bli kräftkalas.

Dessa skaldjur är avsevärt överskattade. Man kan lika gärna äta vad som helst, släpärter t.ex., och ta en sup för varje ärt. Men kräftor hör till traditionerna i varje finlandssvensk släkt med självaktning. Pensionären har lyckats undvika dylika skivor de senaste åren, men nu är det alltså dags igen.

Så är denna vecka slut. Dottern åker hem till Norge och fadern till Grankulla. Freja blir troget fast i sin boj skyddad av den betydligt större Darling Lily. De lovar hårda vindar från nordost.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: