Lördag 24.4.

Det skulle bli en båtfri dag på grund av otjänligt väder, men skepparen måste gå att kolla om skorven flyter. Och visst gör hon det, pumpintervallerna har dessutom blivit längre. Läckan kan tydligt lokaliseras till en lask om babord. Uppifrån kommer det vatten genom förluckans ventil.

Det får åtgärdas vid torrare tillfälle.

Mysigt att koka kaffe ombord med Wallasvärmaren surrande och Stefan o Staffan på Yle Vega.

Ett försök att gömma solpanelens sladdar i ett rör utfaller skapligt.

Söndag 25.4.

Dagen har två huvudpunkter: Hencka kommer och installerar den plotter han välvilligt avstår ifrån som obehövlig.

Skapligt med en för Freja ny plotter. Tack går också till Jukka som tipsade om Hencka som råkade finnas i samma hamn.

Dagens andra projekt var att luta på båten för att komma åt läckan.

Lutningen är ändå inte tillräcklig för att komma åt det värsta stället. Men fingrarna blir kletiga av Tät-massan.

Måndag 26.4.

Att skapa sig en egen syn på tingens ordning är förknippat med svårigheter. Allt som tutas ut i massmedier och sociala dylika förstärker förhållandena som de redan är. Ofta reflekterar man att så där kan det ju inte vara, men så är det nu bara. Väldigt många vedertagna fenomen skulle inte tåla närmare granskning. Men att ifrågasätta är inte politiskt korrekt.

Det är kallt och vått. Ett nytt försök att luta båten genom att dra i fallen görs. Kari hjälper och drar så hårt att skepparen är rädd för att masten skall brista. Mera Tät-massa tillförs i den skåra han tror läcka. Men nej, vatten fortsätter att sippra in.

Wallas-värmaren för ett ohyggligt ljud och motorn startar först på n-te försöket. Förluckans glugg läcker som sagt men kan inte tätas pga fukten. Likaledes kommer det in vatten i lådan till babord i sittbrunnen. Fatet under gasflaskan är halvfyllt.

Juha skickar meddelande att bilen är färdig. Båten lämnas till sitt öde medan skepparen kör lånebilen till bilfirman och byter ut den mot den egna leasingbilen.

Tisdag 27.4.

Tillbaka i båten. Nu försöker han täta springan inifrån med Tät-massa som visar sig ta fast också på vått underlag. Helt lyckas det inte men rännilarna minskar, åtminstone tillfälligt, och pumpningsintervallet ökar något.

Regnvatten har igen kommit genom gluggen i luckan på fördäck, den tätas likaså.

Gångjärnet till sittbrunnens lucklock tätas med Krokodiltejp.

Få se hur det fungerar..

Båthotellet i Ingå fiskehamn kontaktas om Wallasvärmaren. De lovar titta på den inom ett par veckor, men antar att det blir dyrt och rekommenderar en nyanskaffning. Är det inte så de alltid gör?

Värmaren monteras bort och forslas till Båthotellet. En vänlig man tar emot och pensionären lämnar sina uppgifter och kör sedan till stugan för att tillreda middag.

Onsdag 28.4.

Dagens uppgift är att skruva bort en planka som döljer bordläggningen inifrån, skrapa bort den massa som med möda applicerats föregående dag och i stället försöka trycka in bomullsgarn i springan.

Rådet gavs av Eero från Kuggom. Flödet verkar avta, men samtidigt märks andra läckor. Eftersom arbetet är tidskrävande och lagstadgade pauser måste hållas blir det inte färdigt utan får uppskjutas till morgondagen.

Torsdag 29.4.

Arbetet fortsätter: att tålmodigt peta in tråd i springan. Tråden prepareras nu med vaselin.

Flödet avtar ytterligare, men det är svårt att täta under spanterna så längs dem rinner ännu lite vatten.

Till slut skruvas det löstagna brädet tillbaka.

Ingen omedelbar förlängning av pumpningsintervallet kan skönjas, det ligger kring 20 minuter, men varje gång man rör sig ombord och försätter båten i gungning pumpas en liten mängd vatten ut.

Kölsvinet tvättas i flera repriser, kanalerna genom bottenstockarna har delvis slammat igen så vatten har samlats i förpiken t.ex.

Fredag 30.4

Valborgsmässoafton. Seglen hämtas för sakens skull. Dagen är strålande men fortfarande kall.

Motorn är fortfarande svårstartad. Men när den kommer igång går den bra. Och startar igen. Vatten droppar från kylvattensystemet. Läckage? Yasen kontaktas. Panik.

När motorn går kommer inget vatten från kylsystemet . Det har kommit någonstansifrån. Liksom resten av vattnet som håller pumpen sysselsatt. Han vill ha kontroll men får framlida i osäkerhet.

I brist på annat att göra installeras det fina fästet för autopiloten som Micko har tillverkat.

Åtminstone det sitter dom det skall!

Lunch och kaffe ombord i solsken, sedan blir det att åka hem och fira Valborg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: