Tisdag 20.4.

Elektricitet på en gammal träbåt är ett kapitel för sig. Flera ägare har lagt till elektroniska manicker och dragit ledningar kors och tvärs för att få dem att fungera. Resultatet är ett veritabelt råttbo som ingen kan överblicka. Nu är det alltså så att motorn, när den väl startat, inte stryps via startlåset som den tidigare gjort, utan via en skild liten spak längst inne i motorutrymmet.

Ville är tillkallad för att lösa problemet. Han har en kumpan med sig. De mäter, provar och ansluter. Är det fel på relän? Den tas bort. Det egentliga felet hittas inte, men slutresultatet är att en knapp som inte använts på tjugo år tas i bruk igen för att strypa motorn. Felet antas vara i huvudkabelns kopplingspunkter, men en nödlösning får duga igen. Snart finns det flera nödlösningar än riktiga.

Räkningen kommer i sinom tid.

Onsdag 21.4.

Shoppingtur föregår båtbesök. En skruv att fästa ankaret med, sprintar, paraffin, fästen för elledning och annat smått och gott.

Jukka ringer och tipsar om Hencka som vet allt möjligt om båtelektronik. Det visar sig att han har båten i Hemvikshamnen och lovar komma och titta på Freja.

Skepparen installerar den nya solpanelen och ansluter den till den gamla regulatorn.

I väntan på Hencka skruvas ankaret fast med hjälp av en skruv med vingmutter i andra ändan.

Ankaret sitter stadigt, men kvaliteten på skruven är diskutabel. Det är möjligt att den rostar sönder.

En ring fästs i bryggan för sidförtöjning.

Omsider kommer Hencka som förklarar vad som behövs i plotterväg. Han berättar också att det lönar sig att installera den nya regulatorn till solpanelen för att få ut mera effekt. Dessutom visar det sig att han har en överlopps plotter som han kunde sälja billigt. En trevlig ny bekantskap!

Torsdag 22.4.

Idag blev mycket gjort men lite fotograferat. Maria meddelar att kojerna är färdiga och skickar bild:

De fraktas till båten och läggs på plats.

Madrasserna kommer med följande lass.

Den nya regulatorn installeras och den gamla tas bort. Det tar en stund innan skepparen kommer på hur det skall göras. Hur den fungerar är ännu dunkelt för honom. Solpanelen fästs med dubbelsidig Krokodiltejp. Får se hur länge det håller.

Kärl och andra tillbehör forslas till båten och skräp och annat överflödigt förs bort.

Fredag 23.4.

Eländigt väder, regn och rusk. Ett rutinbesök ombord ger vid handen att pumpningsintervallen har förkortats något och införingsstället för solpanelens kablar släpper igenom regnvatten.

Solpanelen verkar fungera om också regulatorns skärm visar svaga symboler.

Om man frånser alla skavanker som bara skepparen och de som läser detta känner till är helhetsintryck inbjudande.

Med tanke på ev. försäljning borde inte alla fel utvikas så här offentligt, men å andra sidan är det bäst att vara ärlig. Dessutom är det svårt att hitta en sextio år gammal träbåt utan fel.

Att reparera och förbättra ger skepparens liv mening och innehåll. Problemlösning håller honom alert.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: