..kom som en överraskning. Efter föregående år hade vi inte väntat oss något dylikt, men hon kom med snö och kyla. Och vi ser ingen ände på detta strålande nu förhärskande vinterväder. Nu gäller det att ta vintern till vara så länge hon pågår!

I Esbo centralpark kan man t.ex. från Kurängen nå skidspår som kan varieras efter dagsformen och väderleken. Undertecknad pensionär har till dags dato (17.2.) avverkat 324 km. Inledde med nanoskidor som införskaffades föregående ”vinter” i Röda Korsets Kontti. I blött före samlar de snö på bottnen så framfart blir omöjlig och i strävare före löper de inte alls. Deras användningsområde inskränker sig till temperaturer mellan -1 och -5. Ganska snävt. Däremot har de gamla skidor som måste vallas visat sig fungera hur bra som helst bara man bemödar sig att stryka på ny valla då och då. Skateskidorna har använts ca en gång per vecka, men då tekniken brister är de mycket tyngre att skida med trots att farten blir högre om föret är bra.

I slalombacken i Noux, Swinghill, har man också kunnat njuta. Det gäller bara att välja rätt tidpunkt, då resor till andra orter och länder förhindrats av Coronan kan hembacken under helger vara proppfull. Vi äldre tävlingsåkare, masters, har träning på måndag kväll kl. 19.30-21.00. Då har de flesta juniorer åkt hem, åtminstone efter kl. 20. Det blir några banåk, men mera mäktar vi äldre inte med. På onsdagar är det intressetävling med oldboysklass för över 60-åringar. Kampen här är lika hård som den i yngre årsklasser. Vi har segrat turvis, Kricke, Max och jag.

På grund av incidenten föregående vinter då triceps-senan gick av den 1.3. just innan allting stängdes, är åkandet fortfarande ganska försiktigt. Men sakta men säkert har tilliten vuxit vilket ledde till seger i slalom under intressetävlingen senaste vecka. Styrkt av detta anmäler sig pensionären till Masters-cup på Hjortlandet i Kyrkslätt, men här uppenbarar sig sanningen. I klassen pojkar över 60 belägger han som nästan 70-åring de sista platserna. Samma flow som under onsdagstävlingen uppnås inte. I klassen pojkar över 70 hade han segrat, men får vänta ännu ett år innan han kommer dit. Nu var det Kricke som vann.

Här träning inför Masters-cup i hemmabacken.

Roligt har det däremot varit att följa med hur barnbarnet, 4 år, inlett sin alpina bana. Först i Swinghill och sedan i Granibacken.

Här tillsammans med sin far medan farfar fotograferar. Igår fick farfar se henne tillsammans med sin mor i Granibacken och då hade hon lärt sig att både svänga och bromsa. Farfar har en tendens att bli lite väl ivrig då han påhejar sina avkommor..

I dag blev en visdomstand bortplockad och tandläkaren tyckte att det vore bäst att ta det lugnt ett par dagar, så dagens intressetävling får bero. Tidigare om åren hade det varit en katastrof, men i den här åldern får man ta det med jämnmod. Det är dessutom ganska kallt..

Ett sms förtäljer att den beställda solpanelen har anlänt till Kurängens K-affär. Dit är det en lämplig promenadsträcka i vintersolen. Paketet är större än beräknat och ryms inte i den medhavda rinkan, men kan förtöjas medels remmar ytterom. Få se om den får plats på luckgaraget. Den gamla panelen började av någon outgrundlig anledning att krångla under sensommaren, men den är gammal och har kanske tjänat ut. Åtminstone kom inte Yasen underfund med den.

Hur förhålla sig till det oplanerade, överraskande? Vi är invaggade i falsk trygghet så länge som tingen har sin gilla gång, men om det inträffar något oförutsett blir vi tagna på säng. Ny kurs måste tas, nya planer läggas upp. Planlösheten är outhärdlig. Pensionärstillvaron, när det inte finns behov att göra något, kan bli tung om man inte skapar program åt sig. Vilket har blivit svårare under dessa tider då man egentligen borde stanna hemma och göra ingenting.

Det är -22 grader och solen håller på att stiga upp över trätopparna. Tandläkarens träningsförbud gäller ännu idag. Det är ändå för kallt och för tidigt att bege sig ut i spåret. Dessutom kommer damernas storslalom från VM i Cortina på TV. Spelen fortsätter ännu över veckoslutet, så det är räddat. Därefter inleds världsmästerskapen i terrängskidning, bänkidrottaren har goda dagar. Det gäller bara att få in några egna skidpass mellan sändningarna.

Mellan åken i TV hinner pensionären ut på en skidtur. Glidet är bra på de gamla, traditionellt smorda skidorna. Största delen av länken på ca 13 km går med parstakning. Trots att tandläkaren förbjudit ansträngning blir det nytt hastighetsrekord med traditionella skidor. Utan ansträngning! Motivationen att gå ut i skidspåren har blivit högre än att åka till backen.

Och idag, följande dag; fredag är det herrarnas storslalom i turen. Mellan åken blir det en tur till Swinghill och slalomträning med Kricke. Nästa vecka är det sportlov och då är det säkert trängsel i backen såvida den inte stängs med stöd av Corona-restriktioner. Då är det nog bättre att hålla till i Esbo-skogarna med terrängskidor under sig. Och alpina VM fortsätter ju som sagt ända till söndag med damernas och herrarnas slalom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: