Pensionisten har inte riktigt klart för sig hur han skall vandra. När han går med andra.

Måndag 7.12.

Eero är på plats och börjar pillra med gas- växelreglaget och konstaterar att en del fattas. Och att den måste finnas någonstans i båten. Det kommer an på båtägaren att genomsöka kölsvinet med lampa, dammsugare och plockverktyg. Till slut, eller egentliga efter en stunds letande hittas delen under en plåt under propelleraxeln.

Eero lyckas under dagens lopp montera reglaget. Med lite bistånd av pensionären.

Som annars fortsätter att behandla roderbladet, först med blymönja. Sedan med primer. Ojämnheter och springor i bottnen tätas med kritkitt. Levangens installation förbereds.

Mot kvällen anländer Ertsis nya båt.

En stor Scylla. Pensionären anar mycket arbete, men Ertsi är ung och driftig.

Tisdag 8.12.

Akterstäven är genomsur varje gång Eero mäter. Den kan dock inte bli obehandlad hur länge som helst så en blandning av blymönja, linolja och lackbensin stryks på.

Rodrets förstärkningsjärn skall nitas tillbaka men brickor har inte inhandlats jämte spikar. Simo tillhandahåller. Bottnen får ytterligare ett lager primer innan Eero visar hur man nitar.

Idag försöker sig pensionären på en eftermiddagslur, givetvis blir det ingen sömn, men en timmes vila i varje fall.

Nitat och klart. Efter vilan provning av levang, ledvagn, och lite spacklande här och där. Inga stordåd längre.

Ertsi har stagat sin Scylla medan han bygger stöd till trailern.

Onsdag 9.12.

All ledig tid tillbringas i sängen. Han är trött men inte sömnig. Korsord måste lösas. Filmer på Youtube och Arenan. Lite läsa, alltför lite. Sömnen vägrar att infinna sig naturligt och också på artificiell väg endast 4-5 timmar. Spotify efter 5 på morgonen. Hbl på paddan efter 6. Barnbarnet medverkar i julkalendern på YLE Extrem efter kl 8. Sedan börjar arbetsdagen.

Dagen kännetecknas av småpyssel. Först målas akterstäven med primer under vattenlinjen och vit färg ovan. Det blir ojämnt och jäkligt, får slipas och spacklas.

Roderbladet får en omgång primer till.

Babords lucka får mera epoxy i kanterna. Gångjärn skall fästas i sinom tid, hur och var blir att fundera på.

Härefter glömmer pensionären att fota, men en spricka i fotlistens aktre kant limmas, rorkulten slipas och putsas ytterligare, mera bets på babords toftgavel och annat smått och gott.

Och, inte att förglömma, allting onödigt som kommit med båten och nu bara är i vägen slängs i bilen. Förtöjningslinor, ankare med kätting och lina, radarreflektor, livboj, en portfölj med diverse akter; mätbrev, köpkontrakt och bruksanvisningar samt en hel låda med små prylar av vilka lejonparten aldrig kommer till användning.

Det är bastu ikväll.

Torsdag 10.12.

Allting är möjligt till dess man gör ett försök.

Fortsättning från föregående dag:

Listens ändstycke reparerat och proppat. Akterstäven slipas och målas en gång till. Calle ringer och anmäler sin ankomst.

Vi går en runda för att bekanta oss med båtarna. Calle verkar trivas och fastnar med munnen på flera ställen. Emerentias halvmodell är med, men Eero råkar vara försvunnen just när den skulle förevisas.

Gustav borde ha tagit ut sina fönsterglas säger Eero. Pensionären hör det och bultar ut sina glas inifrån.

Ett misstag är dock att putsa akrylglaset med aceton

Det blir alldeles grått. Enklast blir det att skaffa nya glas. Eller polykarbonat/acryl. Fönstergluggarna putsas ganska noggrant. Lite lack i sittbrunnen, men som det slipas och filas runt omkring är det inte lockande att lacka mera. Får invänta en lugnare tidpunkt.

Gustav tar slutligen ändå också ut sina fönsterglas..

Fredag 11.12.

Dagens program är rätlinjigt:

Slipa,

tejpa,

och lacka. Det sista är besvärligt, antingen kommer det för lite så det blir matt eller för mycket så det rinner. Det blir vad det blir, får bättra på nästa vecka. Nu är det i alla fall tid att åka hem via färghandeln, glasmästaren, Borgå gamla järnhandel, Söderkulla ABC-station, K-handel och Alko.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: