Eva gjorde en paj på söndag. Den var mäktig och god och måste nödvändigt ätas upp. Följden är en stinn mage och sömnsvårigheter. Pensionären fyllde 69 under helgen. I yngre år hade talet andra associationer, nu bara ett tecken på tilltagande ålder.

Måndag 30.11.

Bilfärd i snöslask via Tokmanni att handla målarroller. Flera, vad kan de heta i pluralis? Rollar, rollers, rollatorer? Penslar som rullar.

Jobbar länge med att trä en bit av en cykelslang på rören som leder ut vattnet från sittbrunnen. Slangarna, som denna gång skall monteras i kors är nämligen något för stora till diametern. Att trä på gummi och därpå slang visar sig vara förvånansvärt svårt i det trånga utrymmet. Därtill kommer slangklämmor som måste spännas så slangen sluter tätt. Annars kommer det in vatten.

Eero kommer och tittar på gas- växelreglaget som inte heller är enkelt att få ihop trots att han påstår det. Han lämnar det hän, men googlar dess konstruktion och visar vid kaffebordet. Det gagnar föga. Men han lovar att det skall lösa sig.

Man undrar om korskopplingen kommer att fungera, vatten kommer att ligga i slangen och börja lukta. Slangarna kan komma i kontakt med motorns rörliga eller heta delar.

För övrigt appliceras Sikaflex på ställen som fått för lite eller inget alls, rodret beskådas och slipas lite till och till slut penslas blymönja i kölsvinets främre del.

Tisdagen den 1.12.

Vad? Är det redan december?

I dag skall det målas! Först lite till i förpiken där luftfuktaren frenetiskt försöker hindra skutan att helt torka ut. Förgäves, vattnet har tagit slut efter några timmar.

Härefter rullas blymönja på styrbords yttre sida.

Och sedan babord. Färgen tar slut och pensionären får köra till färghandeln efter lunch. Mera blymönja och primer. Primern skall strykas strax då blymönjan är kontakttorr. Så länge orkar han inte vänta.

Nästan torr ändå. Bara lite klibbig. Den torkar under strykningen. Det är ändå slutresultatet som räknas. Eero förklarar hur blymönjan andas genom primern. Eller något åt det hållet.

Till slut blymönja på järnkölen blandat med ett medel som Simo ger, Owatrololja som skall hindra rostens framfart.

Det blir riktigt grannt och fint, så här kunde man lämna det. I alla fall till i morgon.

Onsdag 2.12.

Och first thing in the morning målas också järnkölen med silverprimer.

Annars är dagens tema fräsning. Fräsen har varit förskräckande och nu borde försänkningar fräsas in i roderbladet. Det första försöket misslyckas, skåran blir för djup och svänger av och an. Det visar sig att styrplankan är för tunn.

En tjockare och bredare planka blir bättre, men nu träffas en metallskruv och bettet går sönder.

Ett nytt bett anbringas och nu går det som en dans. Insänkningar körs överallt där sprickor syns. Rodret är i iroko, Eero råkar ha en bit som sågas och hyvlas till lister som limmas i skårorna.

Pensionären har äntligen blivit du med fräsen! Det känns inte längre skrämmande att i morgon ta sig an den andra sidan där f.ö. det första misstaget gjordes idag.

Torsdag 3.12.

Gårdagens limning slipas och bitar fälls in på andra sidan roderbladet för att i sin tur slipas i morgon. Det blir inte vackert, men lapparna syns inte när de har målats.

Att måla kölsvinet är besvärligt, man kommer inte åt alla vinklar och vrår, det är klottigt, varmt och luften blir kvav.

Därför har pensionären spritt ut målandet på flera dagar, det är dessutom bra om en del har torkat så det finns något att krypa på. Den sista biten målas idag, men det finns nog ställen som bör bättras på senare.

När det är gjort blir det att ta sig an några andra uppgifter som blivit ogjorda. Som att slipa rorkulten, bättra på med Sikaflex där det blivit hål och att prova levangen, varvid framkommer att den nya styrtoften har blivit något lägre än den gamla.

I detta läge kan konstateras att det finns mycket som ännu borde göras under en tid som blir kortare varje dag.

Fredag 4.12.

Den andra sidan av roderbladet slipas. Såväl roderblad som -kult oljas in.

För övrigt lite småpysslande innan det är dags att åka hem efter lunch. Via färg- , järn-, kolonialvaro- och spritaffären givetvis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: