Måndag 14.12.

En massa tillbehör har alltså anskaffats. Att börja med skruvas gångjärnet fast i babords lucka. Åt fel håll först givetvis (Murphys lag). Att fästa den på sin plats får bli till en annan dag.

En gummilist kommer mellan gångjärnet och luckan för att minska glappet.

Lacket har blivit för tunt, måste slipas och lackas en gång till. Först slipning och sickling. Simo visar hur sicklet skall vässas.

Pensionären har alldeles själv kommit på hur avloppsslangarna kan hållas från motorn. Får se om det funkar.

Acryl har anskaffats till fönstergluggarna, ventilerna. På lärarens förslag sågar pensionären ut de elliptiska rutorna. Elliptisk ruta?

När de är färdiga lämnas de att vänta på finslipning och inpassning, först skall det lackas. Det verkar bli bättre med ett tjockare lack, inte förtunnat som sist. Att vänta på att det skall vara slutslipat och att dammet lagt sig är förgäves.

Tisdag 15.12.

Mera vit målfärg på akterstäven. Därefter inleds inpassning av fönsterglas (acryl).

Prova, slipa, prova, slipa. Tills alla gluggar är fyllda. Härefter börjar tejpning.

Som visar sig vara onödig eftersom tätmassan inte alls är så kladdig som befarat.

Mellan verserna tätas hålen i Sikaflexmassan mellan teakribborna i sittbrunnen.

Det gäller sedan att undvika att stiga i massan innan den har torkat. Det är nära flera gånger.

Sedan tillbaka till fönstren. Bågarna skall se till att fönstren sluter tätt.

Det börjar se bra ut. Till slut lite lack inombords, i sittbrunnen och på rorkulten. Sedan har klockan hunnit bli 18.30 och det är dags att avsluta dagen.

Onsdag 16.12.

En besvärlig dag. Börjar slipa på avvisarlisten. En sysselsättning då man inte riktigt vet vad man borde göra. Avbryter däremellan. T.ex. för att fästa babords toftlucka. Läraren hjälper, det är ett precisionsarbete. Först blir det glapp, som lyckligtvis kan korrigeras.

Sedan följer den besvärliga installationen av elpanelen. Allt verkar först funka, lamporna lyser och summern ljuder, men när läraren skall visa och vrider till startläge försvinner elektriciteten.

Ho vet vart. Bäst att kontakta Yasen. Han lovar komma. På lördag kanske.

Pensionären lämnar elen åt sitt öde och fortsätter med luckan.

Stötdämparen/uppehållaren skruvas fast. Skönt att åtminstone luckan nu funkar.

Det är svårt att måla när grannbåten slipas. Den del av rodret som kommer ovan vattenytan målas dock.

Till slut en återgång till avvisarlisten innan tröttheten tar över. Det är trots allt en dag i morgon också. Dessutom är det bastu ikväll..

Torsdag 17.12.

Vaken om natten funderar han på varför färgen ställvis sögs in trät på rodret utan att lämna spår. Han drar sig till minnes att det skett förut. Då var trät murket och fick bytas ut.

Så det första han gör när han kommer till hallen 7.45 är att gå lös på rodret med en pryl. Mycket riktigt, alldeles mjukt.

På de ställen där färg saknas. Det blir att byta sidobräde. Läraren och Markus uppmuntrar, Markus har en bit ask som han kan undvara.

Biten sågas ut med bandsågen och slipas sedan till rätt format. Under arbetets gång kommer det fram att också det andra sidostycket är murket. Pensionären tigger en bit till av Markus och skär till även den.

Efter lunch blir det julfest med diplomutdelning och uppvaktning av ledarna.

Ett fint intyg och dessutom ett stipendium tillfaller pensionären. Primus på klassen? Det känns bra, men trots att terminen tar slut har ingen gjort sitt arbete färdigt. Efter ceremonierna fortsätter jobbet.

De nya bitarna skruvas och limmas fast. Skruvhålen förses med proppar som sitter väldigt grunt och lätt falker av. Det får rättas till i morgon när limmet tokat.

Fredag 18.12.

Rodret slipas.

Alla pluggar har inte lyckats, de får kittas.

I synnerhet på styrbords sida ser det inte bra ut efter oljning. Men efter målning syns nog inte om pluggarna är trä eller kitt.

Markus pluggar är betydligt snyggare. Han hjälper med elledningen till startpanelen.

Vissa kontakter är lösa. En lämplig Abiko-sko står inte att finnas i Lovisa, men Markus åstadkommer ett substitut. Kontrolltavlan skruvas fast och plats för ledningen söks. Yasen meddelar att han kommer trots att problemet är löst.

Till slut målar pensionären friborden ovanför avvisarlisten. Klockan är redan 19, men nu kommer Markus för att slipa fiskarbåten som han åtagit sig att reparera.

Denna vecka går arbetet in över veckoslutet. Det börjar bli ont om tid.

Lördag 19.12.

Det är tyst och stilla på lördagsmorgonen så läge för målning föreligger. Målningen av den övre delen igår med Hempels färg blev inte riktigt bra, Rylards verkar funka bättre på nedre delen av friborden (man taget vad man haver).

Nu är det bara anti-foulingen kvar. Putsar och fejar lite till dess Yasen och hans kumpan kommer på besök. Det finns inte längre omedelbart behov av hans hjälp, så de får komma på rundvandring istället.

Nu är det tid att åka hem och fira jul, det lilla som finns kvar får bero till efter helgen.

God Jul och ett bättre nytt år åt alla bloggens läsare!

Merry Christmas to all my readers in foreign countries like USA and China!

2 svar till “Vecka 51 – mot julen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: