Relationen till ett föremål är lättare att handskas med än umgänget med levande varelser. Föremålet underkastar sig villkorslöst den behandling man utsätter det för. Om något går fel är det inte underställt någon tvivel om vem som är skyldig. Föremålet är inte nyckfullt, det är helt beroende av sin förvaltare.

Då det nu är fråga om en båt kan ägaren anlita en fackman. Fackmannen drivs oftast av profitbegär och vet att ta betalt för sina tjänster. Hen kan vara kunnig och pålitlig, men har sällan någon personlig relation till kundens båt. Kunden däremot vill gärna följa med fackmannens arbete för att eventuellt insupa lärdom och se hur det går till. Få fackmän vill dock ha kunden hängande i nacken.

Den största tillfredsställelsen får man då man åstadkommit något själv. Tillämpad förvärvad kunskap ger livet mening.

Att ha att göra med medmänniskor är ofta komplicerat. Att tolka andras budskap, insinuationer, uttalanden, gester och önskningar upplever pensionären som besvärligt. Det är upplagt för missförstånd. I våra dagar är psykologer och terapeuter fullt sysselsatta med att reda ut trassel i mänskliga relationer. Besvärliga individer blir lätt placerade i en fålla, får en diagnos.

Förhållandet mellan en man och hans båt är sällan komplicerat. I synnerhet om han är trogen och inte i behov av att byta upp sig ideligen. Det tar tid att skapa en fungerande gemenskap.

Kontentan är väl att ett ting kan man forma som man behagar men när det gäller levande varelser är det bäst att låta bli. Det lyckas ändå inte.

Måndag 14.9.

Tillbaka i Kuggom efter ett veckoslut hemma. Man ertappar sig med att under lediga dagar se fram emot att få ta sig an båten igen. Slipandet fortsätter genast efter klockan 8.

Ytan blir slät och ren. Svårt att tro att det är en båt som snart fyller 60! När man skådar midskepps och i fören. Akteröver ser det besvärligare ut:

Vatten sipprar ut. Det har antagligen tidigare sipprat in..

Tisdag 15.9.

Kort natt igen. Klarvaken 03.30. Ingen sömn efter det. Morgonkaffe kl. 6. Vid Freja kl.8. Slipandet fortsätter på babords sida.

Bottnen blir klart till eftermiddagskaffet som får bli odrucket. Därpå en snabb genomslipning av friborden

Nu är Freja klar för att komma inomhus. Enligt de senaste planerna skall det ske i morgon, onsdag.

Onsdag 16.9.

Så stundar då äntligen insläppet.

Ingmans transport hämtar en motorbåt och åtar sig att lyfta Freja till båthallens port.

Efter det följer ett baxande och passande för att få in Freja bakom Gustavs båt. Hela proceduren tar ett par timmar då alla hjälper till.

Den första åtgärden blir att ta bort rodret. Och glasfiberväven runt den murkna akterstäven.

Snart känns ryggen och benen så möra att det blir bäst att ”ta kväller”. Arbetet har ändå fortgått i tio timmar..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: