Torsdag 17.9.

Bortskrapandet av glasfibermatta runt akterstäven fortsätter. Som alltid gäller det att sluta i tid. Den här gången fortsatte arbetet något för länge, det är onödigt att skrapa bort mattan från valdäcket. Ingen större skada skedd dock.

Det egentliga problemet, sittbrunnen, kvarstår. Enklast vore att täcka ytorna med teakimitation, ett slags korkmatta, men de renläriga träbåtslärarna snörper på näsan.

I värsta fall blir det att riva hela sittbrunnen och bygga nytt. Pensionären småstädar ombord medan han funderar. Snart har det igen gått 10 timmar och det börjar vara dags att avsluta arbetsdagen.

Men visst är det en idealtillvaro att få jobba med träbåt så mycket man orkar med sakkunnig assistans. Dagen rymmer inte mycket annat, lite koll på nyheter och sociala medier, sedan tidigt i säng för att orka tidigt upp.

Fredag 18.9.

Många har åkt hem. En handfull har dröjt kvar. Arbetet med kölsvinet (”pilssi” hur lyder den korrekta termen?) fortsätter. Det blir hett inne i båten med den lilla Speedheatern. Osen är säkert heller inte hälsosam. Markus rekommenderar en hygglig gasmask. (En sådan anskaffas på hemvägen när den största delen av arbetet är utfört.)

Rummet skall tömmas då en kortkurs skall hållas under veckoslutet. Bilen fylls inför hemresan efter lunch.

Den stora räddningsflotten förs till Maritim för granskning. Om det går att göra blir det antagligen dyrt. Men den var billig i anskaffning, begagnad. Alldeles för stor för Freja.

Suuntokompassen som bleknat och förlorat vätska finns inte längre att köpa, inte heller någon motsvarande.

Lördag-Söndag 19-20.9.

Hemma att ladda batterierna. Tankarna går ändå ofta till Freja och vad som skall göras till näst.

Måndag 21.9.

Tillbaka vid svarven. Fortsätter att tömma båten på onödiga attiraljer.

Eero föreslår avlägsnande av locket till styrbords bänk och alla skruvar från sittbrunnsdurken. Då är det bara att sätta igång. Alla skruvar kommer ut utom tre. De får borras sönder.

Avlägsnande av elektronik och mekanik vållar ångest. Hur får man tillbaka alla detaljer på rätt plats?

S.g.s. hela sittbrunnen måste rivas, alldeles som befarats. Tidigare försök har misslyckats. Simo tillverkar en krok att skrapa bort Sikaflex ur skarvarna med. Trevligt med så hjälpsamma studiekamrater! Efter en timmes skrapande tar orken slut. Dags att avsluta arbetsdagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: