..med inslag av gummor. Träbåtslinjen vid Kuggom är en idealisk plats för folk som har tid och pengar att rusta upp sin båt eller bygga en ny. Här finns båtar i varierande grad av förfall, vars ägare är beredda att satsa stort för att få sin ögonsten att återuppstå i sin forna glans.

Endel båtar är i ett sådant skick att en dilettant skulle kassera den eller lägga den på midsommarbrasan. Men för den passionerade renoveraren utgör båten en klenod som måste bevaras till varje pris.

Entusiasten är beredd att lägga ner mångfalt mera än vad hen skulle få för sin båt. Den har nämligen känslovärde.

Det intressanta när det gäller behandling av gamla båtar är att det finns lika mycket åsikter som det finns gubbar. Står man och gör någonting som ser hopplöst ut, som att skrapa hård bottenfärg med en skrapa, kommer det genast flera förslag. Simo föreslår en Tercoo, grejen som harvar spår i underlaget. Så här ser den ut:

Tercoo

Det tar tre dagar att gå igenom bottnen med den. Gustav föreslår grovt sandpapper på en oscillerande (?) slipmaskin, men det får bli följande steg. Bloggvännen Lukasz säger att om man smälter NaOH-kristaller i tapetklister (kaustiksoda) och smetar ett tjockt lager på bottnen och efter en fikapaus tvättar bort det med vattentryck faller giftfärgen av på presenningen medan primern blir kvar. I Frejas fall har behandlingen framskridit så långt i det laget att det inte längre är aktuellt. Nästa gång kanske. Johan på Jakobstads båtvarv tycker inte att det är värt att slipa bort gammal bottenfärg där den inte lossnar.

När Tercoo-behandlingen är klar blir det en genomkörning med 40:ans sandpapper på den roterande slipmaskinen. Underst finns en vit färg som är svår att definiera. Den är hård. Ställvis finns Primer, på andra ställen orange blymönja. på detta lager har ibland använts Hempels Hard Racing, ibland Blakes och de två senaste somrarna alltså Hempels Ecopower Cruise.

Studieveckan är till ända och det är dags att åka hem till veckoslutet.

Resultatet av en veckas idogt arbete ger vid handen att en hösttermin är ganska kort med tanke på vad som kvarstår. Veckan har lärt att allt tar tid. Mycket återstår att göra. Men arbetet känns meningsfullt, tiden blir inte lång, studiekamraterna är trevliga och hjälpsamma, läraren finns till hands då han behövs men tränger sig inte på.

Att tillbringa en termin på träbåtslinjen är nog ett gott beslut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: