Han stiger tidigt upp och kör till Kuggom med cykeln på ställning därbak. Freja är alltså redan på plats.

Utanför stora hallen och väntar. Efter introduktionen sätter man igång med arbetet. Det lär vara bäst att skrapa bort lös giftfärg innan båten får komma in i hallen. Till verket alltså! Först bort med snäckorna, sedan färgen.

Färgen sitter ställvis hårt. Varmluftsblåsaren löser inte upp den, den blir bara hårdare. Då skepparen, eller i detta fall snarare båtrenoveraren, går för att be om råd av mäster Eero har han redan gått hem för dagen. Det blir att fortsätta i morgon..

Stället, Kuggom traditionscentrum, har sett bättre dagar. Färgen flagar på fönsterbrädena.

Rummet är spartanskt och saknar skrivbord trots ett sådant skulle finnas. Här skall han bo någon månad till dess att utländska arbetare lämnar orten. Då skall de som bor i huvudbyggnaden få flytta till arbetarnas boplats.

Den andra dagen gryr mycket vackrare än den första. Före klockan 8 är pensionären (skepparen, båtrenoveraren) på Frejas däck. Kylarvätska körs genom motorn innan lämpliga verktyg för att slipa bottnen utprovas. Till slut kommer Simo med en märklig grej som skall fästas på borrmaskinen: två snurrande skivor med piggar som river sönder ytan som ser ut som en nyplöjd åker innan pensionären kommer underfund med dess användning. Får väl jämnas med sandpapper efteråt.

Det går trögt, efter en hel dags arbete är en knapp fjärdedel av bottnen plöjd.

Efter arbetsdagens slut cyklar pensionären till färghandeln där han inhandlar ett par dyra Snickers-byxor och till Tokmanni därifrån han kommer ut med en billig flanellskjorta och några ansiktsmasker av tyg.

Följande dag inser han att allt kommer att ta mycket längre än vad han räknat med. Båten får inte komma in förrän all giftfärg är avlägsnad och den sitter som synden.

Dagen avslutas i förtid. Pensionären får veta att det behövs mera utrustning. Effektivare andningsskydd och slippapper. Gustav lånar, men eget bör skaffas. Det blir en cykeltur till stan igen. Han passar dessutom på att gå och klippa håret hos Mona, en gammal bekant som han inte sett på länge. Det blir en trevlig stund med utbyte av erfarenheter.

På väg tillbaka cyklar han vilse och får således några extra kilometer att nedteckna i träningsdagboken.

På Kuggom skall det bli en klassisk konsert i anslutning till Sibeliusdagarna.

3 svar till “Kuggom”

 1. Inte direkt trevligaste jobb att slipa bort bottenfärg. När det var dags för mig så körde jag med kaustiksoda istället – mycket enklare och snabbare. Man smälter NaOH kristaler i vattenbaserad tapetlim sedan påförs det på hela botten med tjock lager.
  Man tar fika paus för 45 minuter och återkommer med vatten under högt tryck. Då ramlar nästan hella giftfärg på pressening och det är endast primer som sitter på botten. Vid behöv kan man göra det igen men för mig räckte det en gång.

  Vad blir det för renovering av Freja? Du ställde frågan om båtplaner till våra båtar – ja, jag har de! Skicka mig din postaddress så skickar jag dig USB-minne med planer.

  Seglarshälsningar!
  Lukas

  Gilla

  1. Tack! Jag går en termin på båtbyggerilinjen i Kuggom folkhögskola. Jag får väl göra som läraren säger, men jag kan berätta vad du rekommenderade. Jag tänkte se vad som döljer sig under bottenfärgen, det finns några mörka, mjuka ställen utöver det som redan reparerats. Durken i sittbrunnen borde också repareraras + lite annat smått och gott. Det skulle vara hyggligt om du kunde skicka planerna, min adress är Köpingsvägen 25 c 22, 02700 Grankulla, Finland.

   Ha det bra,
   Rolf

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: