Idag regnade det faktiskt en hel del. Fredrik kommer med till Rummelgrundet och målar bottnen på en haj som skall sjösättas i morgon. Christian kommer med ett par andra gubbar och sjösätter en annan haj.

Dagen inleds med att slipa förluckan. Hur mycket vågar man slipa, hur tjock är faneren? Fläckar här och var, delvis brända med varmluftsblåsaren när lacken skrapades bort på hösten. Antagligen kunde mera ha slipats bort, men man vet aldrig. Försöker täcka det värsta med bets. 3 lager.

Fortsätter med ruffen och sittbrunnen. Det andra lagret. Svårt att åstadkomma lika fin yta som på hajen som skall sjösättas i morgon.

Härefter lackas trallarna, denna gång på ovansidan. Medhavd lunch intas klockan tolv. Därefter ännu ett lager blymönja på kölen. Kaffe klockan 2. Gasspisen läcker, måste granskas. Om huvudkranen lämnas öppen kan lågan bli lite väl häftig då man tänder. Ibland.

Efter kaffet finns inte så mycket att göra längre. Regnet har minskat. Dags att ro iland. Så småningom klarnar vädret upp.

Därpå följande dag, torsdag den 28.5. är solig fast nordanvinden är kylig. På båtvarvet ser jag att salongsbåten är sjösatt.

Den måste ha varit det redan tidigare, men då lade jag inte märke till det.

Fredrik följer med till Rummelgrundet också idag, en haj skall sjösättas.

Bottnen blir aldrig så jämn som den borde, hur man än skrapar bort det lösa finns det alltid mera som lossnar om man riktigt försöker. Får väl bli att renskrapa nästa höst om allt går som det skall. Propellern har fått blymönja på sig och är anfrätt av oxidering. Som sista arbete idag borstar jag den med stålborste så den nästan blänker. Men det blev inget foto..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trallarna får nu lack på ovansidan. Det kanske inte behövs så många lager, de är ju inte renskrapade.

Det blir allt blankare i sittbrunnen trots att det bara är varv tre av åtta. Riktigt så blankt som önskat blir det inte på alla ytor.

Inte så blänkande som hajen som nu skall sjösättas. Den skall sedan tas upp igen på fastlandet och åka trailer till Helsingfors där den nya hemhamnen kommer att stå. Båten är byggd på Jakobstads båtvarv, det är synd att hajstammen i Österbotten decimeras, men å andra sidan fint att den ökar i huvudstadsregionen. Man börjar äntligen förstå att båtar skall byggas i trä!

Häremellan försöker jag tvätta vattenlinjen som blivit brun av det skitiga vattnet i Jakobstad. Alla vita båtar här är bruna nedtill. Här i aktern ser det bra ut, men fören är ännu brun. Det får bero denna sommar, finns inte tid att måla skrovet. Inte föregående sommar heller, men nästa!

Jag avbryter tillfälligt mitt arbete för att följa med hajens hädanfärd. Jag får den ansvarsfulla uppgiften att agera bromsare, dvs att med en handbroms se till att båten inte glider till sjöss i alltför halsbrytande hastighet. Nå, det var inte mycket jag behövde bromsa.

Jag har lackat förluckan som jag slipade och betsade igår, den blir nog inte så tokig som befarat. Det stör bara att jag varit för närgången med hetluftsblåsaren och bränt mörka fläckar, inte bara på förluckan utan också på andra ställen.

Till slut monterar jag bort gasspisen som ett par gånger åstadkommit ett eldhav vid antändning. Det måste vara ett läckage i själva spisen som gör att gasen kommer ut då huvudkranen öppnas. Att hitta ett ställe som tar sig an granskning och service av en Primusspis visar sig vara svårt. Inte Navitek som Fredrik föreslår. Inte Wikro Tools där den pratglade Christian inte kan hjälpa. På Kvarken Marin svarar de att de nog kan ta sig an spisen, men när jag hämtar den dit blir det nej. De föreslår Wikro Tools. Jag kör dit och frågar mig för på service-sidan. Efter ett långt väntande säger en kille att jag skall gå till butikssidan och tala med Christian. Det har jag redan gjort så jag åker vidare till Steel Tooling där de först skakar på huvudet men sedan tar emot spisen för att titta om de kan göra något. Jag lämnar mina kontaktuppgifter och åker lättad vidare.

Man tycker att gaskök för båtar och husvagnar borde granskas regelbundet och att firmor som saluför dem borde ha ställen där det kan göras. Googlandet ledde inte till resultat. Det är väl meningen att man skall köpa nytt..

Det enda resultatet av mitt flitiga googlande var att en kille ringde och ville sälja en prenumeration på en båttidning som haft en artikel om service av gasspisar. Jag öppnade inte artikeln, det hade kostat 3 €,,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: