..en gammal träbåt medför såväl glädje som bekymmer. Man får räkna med att åtminstone lika mycket tid går åt för att rusta upp båten som till själva seglandet. Och mycket mera pengar. Det är bäst att räkna arbetet med båten som en del av nöjet. Och visst får man tillfredställelse av en fullföljd välgjord reparation.

Tyvärr räcker den egna tiden och kunskapen inte till för att hålla båten i skick. Därför måste experter anlitas. Och fackmän kostar.

Studier i böcker och facktidningsartiklar ger vid handen att de som tar sig för att renovera gamla träbåtar antingen är stormrika bankirer som har råd att anlita fackmän eller ideella föreningar där flera entusiaster, ofta pensionärer, arbetar tillsammans för ett gemensamt mål. Jag hör tyvärr inte till någondera kategori.

Jag har hittat ett bra ställe för Freja på Rummelgrundet och kunnigt folk på Jakobstads båtvarv. Problemet är avståndet från eller till hemorten. Jag har ändå kommit fram till att jag kan extraknäcka hemmavid genom att vikariera som lärare eller eftisfarbror och tjäna pengar för att ha råd med att låta dem som kan det göra jobb som kräver specialkunskap.

Om du som läser detta är intresserad av att ta del av iståndsättandet av en Laurinkoster i mahogny från 1962 antingen genom att delta i arbetet eller som finansiär, ta gärna kontakt. Om tid för segling kan underhandlas tids nog. Eller om du vill köpa båten är hon nog i princip ständigt till salu. Jag är dock mån om att hon kommer i goda händer.

Det bär alltså ut till Rummelgrundet igen. Havet ligger spegelblankt och jag hopar för att se vart jag är på väg. Den kortaste vägen är igenvuxen av vass, jag tar den längre. Nu kan jag nästan genast börja med kölen.

Under fibermattan är det mycket fuktigt. Det är nog bra att träet får torka över vintern.

På de fuktiga ställena lossnar mattan lätt, men där Tuomo lappat sitter epoxin fast och blir en seg massa när jag försöker få bort den med varmluftpistol och stämjärn,

Jag försjunker i arbetet och beslutar att inte ro iland för att äta. Jag har en påse jordnötter och en flaska blåbärslemonad. Magen börjar ändå knorra på eftermiddagen, så jag fyller en påse med skräp och ror iväg.

En snabbdusch på båthusvinden, rena kläder. Farväl till Fredrik och vandra vidare med rinkan på ryggen. Det får bli skräpmat på Friends & Brgrs medan jag väntar på tågbussen. Vegana har hunnit stänga..

4 svar till “Att äga..”

 1. Hej Rolf!
  I follow your blog since quite a while now. Interresting to read, not only because I have simillar boat but also because of your thoughts about things. I like it.

  As for Freja and her renovation: maybe I could help you a bit. Let’s take it on email.

  If that is of any help – I run my own web page dedicated to my boats: wooden Laurinkoster 3,2-tonnare ”Meritaten”, small and very old dinghy ”Glypto” and my previous boat, Safir ”Motoko”.
  The page is mostly about boat renovation I do, as a hobby. I run it as logbook and hopefully as help for other amatours like me who attempt simillar thing with their boats.
  Please keep this blog going and let’s get in touch!
  Vi hörs!
  Lukasz, Norrtälje

  Gilla

 2. Hello Rolf,
  My page is: https://www.boatworks.tech

  Indeed, cheap it is not but that is true to any other old boat, even if built from laminate. My other boat, Safir, was from laminate. I renovated her entirely, both hull and interior. I liked the job but once I moved to wooden boat I don’t want to work with GRP boats ever again!
  All depends on the level of finish one wants. If ”Bristol shape”, yachty finish is desired then it’s lots of work. With my Laurinkoster I try to balance between ”yachty” and workboat appearance. We have another koster in our club which is in möbel skick. I wrote about her on my page:
  https://www.boatworks.tech/inspirations/2019/8/3/laurinkoster-in-perfect-condition
  Dream but then you need to keep her under cover most of the time. Not my thing really.

  Last year I focused on structural repairs: replaced few bottenstockar, repaired most broken frames, replaced 3 keelbolts etc. This winter I’ll focus on interior and deck – and probably million other things which always pop up!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: