..täcker fälten när jag än en gång befinner mig på morgontåget mot Bennäs. Solen har nyss stigit upp och sänder sina strålar över det höstliga landskapet. Den kvalmiga sommarvärmen har fått ge vika för den klara friska höstatmosfären.

I Bennäs regnar det, men i Jakobstad har regnet dragit förbi. Jag installerar mig på båthusvinden, provianterar i Halpa-Halli och äter lunch med pojkarna på Vegana.

Jollen finns kvar på sin plats. Jag vänder på den och ror ut till Rummelgrundet. Vädret är klart och fint igen. En viss frihetskänsla uppdyker.

Problem uppstår genast då jag försöker skuffa upp en av luckorna för att få in mera ljus. Den är upphängd med hjul på en skena. Hjulet hoppade av skenan och luckan faller ned på sitt ena hörn. Att få tillbaka hjulet på skenan visar sig svårt. Luckan är tung att lyfta och då man ännu måste rikta in hjulet på skenan verkar det övermäktigt för en pensionär. Efter flera försök med pauser emellan lyckades proceduren med hjälp av kilformade trästycken och en stege.

Härefter kan äntligen arbetet med båten inledas. Kojernas på stålramar utspända tyg packas in i sopsäckar och läggs på balkar i taket. Kvarliggande vatten i kölsvinet torkas upp med svamp och trasa. Ett försök att torka utrymmet under sittbrunnen med hjälp av en varmluftsfläkt utfaller inte helt enligt förhoppningarna.

Kärl och andra utensilier plockas in bakom skjutdörrar eller i sopsäckar.

Här ännu inte helt fullföljt, en flytväst hänger kvar. Annars ganska strippat..

En detalj som stört är att kälkens aktre del är alldeles för bred för Freja. Här ett försök att rätta till missförhållandet med hjälp av befintligt material.

Allt detta tar nästan hela arbetsdagen i anspråk, så den uppgift som Fredrik och Johan givit; att se vad som ligger under glasfiberduken i aktern under vattenlinjen kommer igång först den sista halvtimmen.

Det ser ganska hotfullt ut, Tuomos lappning har gjort att träet har hållits fuktigt under. Det börjar bli kväll, resten av arbetet får bero tills i morgon.

Det är en vacker kväll. Jag tar med mig en sopsäck i jollen. Försöker hjälpa till med renhållningen.

Fredrik har hämtat sängkläder till båthusvinden. I onödan släpade jag sovsäcken med mig.

Det är riktigt mysigt på vinden. I morgon fortsätter arbetet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: