..i bägaren. Grus i maskineriet.

Igår kom den vänlige mannen. vars namn jag tyvärr inte uppfattade, efter mig och förde mig till en affär som säljer båtbatterier. Efteråt tog vi en kaffe på Teboils bar. Han jobbar som lastbilschaufför och är medlem i Kemin Työväen Pursiseura som alternerar vakthållningen med Kemin Pursiseura. Klubbhusen ligger bredvid varandra i hamnen. Fördelen med att segla ensam är att man träffar intressanta människor och kommer dem närmare än om man rörde sig i sälllskap.

Jag promenerar till centrum för att proviantera.

Krånglet? När jag åker iväg på eftermiddagen efter en dyr men inte så smaklig lunch på Kemin Pursiseura, piper spänningsmätaren som varning att laddningen i batterierna sjunkit under 75%. Trots att båda ackumulatorerna är nya och motorn är igång. Jag börjar misstänka att motorn inte laddar som den skall. Jag seglar för bara genuan i den kalla nordanvinden, som nu, då jag rör mig västerut, är en bra vindriktning.

Vi gör stundvis upp till 5 knop. Jag startar motorn och låter den gå på fritt, men spänningen (använder jag rätt term?) stiger inte. I batteriena alltså, annars nog.

Jag går in till Letto, Tornion Veneseuras hamn. En man i en stor klinkbyggd segelbåt ger mig råd hur jag skall lägga till. Jag frågar om det är en Scylla, och han svarar förnärmat nej, den här båten har han ritat och byggt själv!

Jag får koden till toalett och dusch och blir erbjuden bastu, men tackar nej. Jag är dödstrött och hade varit tvungen att elda bastun själv. Jag knycker el från grannbåtens kontakt för att ladda batterier till båt, telefon, padda och kylskåp som dock inte innehåller annat än några öl och en ost. Dessutom är det lika kallt ute (+8).

Jag spänner laddningsremmen och provstartar motorn, men när jag skall stoppa den händer ingenting. Startlåset, som byttes ut föregående sommar på Räfsö då jag trampat av nyckeln och därefter söndrat låset, har nu börjat krångla. Jag drabbas av panik och vrider nyckeln av och an utan annat resultat än att det skorrar när startmotorn går på trots att maskinen är igång. Till slut lyckas jag få motorn tyst. Men jag har inte vågat prova om jag får igång den igen…

Jag har två sovsäckar, en tunn och en tjock. Jag har märkt att nu då det är kallt sover jag bäst i den tjocka när jag inte har värmen på. Jag värmer kajutan innan jag går och lägger mig, men stänger sedan av och sätter på igen då jag vaknar. Jag sparar dessutom bränsle.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: