.. Celsius visar bussens mätare när vi kör mot Hailuoto city. Jag har beslutat ta bussen till butiken och gå tillbaka i stället för att hyra cykel. Jag sparar 6.70€ på det sättet. Mera bränsle behövs till Wallasen..

Till min glädje hittar jag vinbladsdolmar med ris i K-affären (jag lovar att de inte var där igår).

På tillbakavägen går jag in i kyrkan (den var stängd igår). En liten kammarorkester håller på att öva, när jag kommer spelar de Happy Birthday, Har den äran idag eller Paljon onnea vaan, jag vet inte vilken, de spelar bara. Kanske någon orkestermedlem har födelsedag. Jag kunde ha blivit att lyssna till vidare övning men nänns inte, utan går vidare.

När cykelvägen tar slut blir vägen rak och enformig. Jag försöker lifta, men får inte napp. Vägen är smal och bilarna kommer i grupp när färjan anlänt. De första kan inte stanna då andra kommer bakifrån och den sista hinner inte reagera. Jag går alltså vidare. När det bara är ett par kilometer kvar bryr jag mig inte om att lifta längre, men då stannar en dam och erbjuder skjuts. Det visar sig att hon satt i samma buss då jag åkte till Uleåborg och hörde när jag redogjorde för mitt predikament för busschauffören.

Mot kvällen dör vinden ut. Jag vill iväg men finner det förnuftigare att tillbringa ännu en natt i Marjaniemi och lägga ut first thing in the morning. Jag tvekar men går och betalar ännu en tia för den sista natten. Jag tror inte att de hade koll på vad jag hade erlagt, men nu har jag rent samvete. Och en tia mindre i plånboken.

Tidigt upp på morgonen. Under kvällen/natten har två båtar löpt in, en Swan från Kokkola och en H&R från jag vet inte var. Kl. 6.10. är jag iväg. Jag hissar snart storseglet, men kör en stund med motor för att komma bort från det grunda partiet. Snart får jag vind från nordväst som så småningom blir mera västlig. Vi kan sträcka rakt norrut. Dagen har sin gång med rutiner, kaffe kl. 9, lunch kl. 11, mellanmål kl. 13 (chilinötter), eftermiddagskaffe kl. 14, då börjar redan vindmöllorna utanför Kemi dyka upp.

Vinden vänder emot och dör ut; jag tar ner seglen och kör förbi Ajos hamn.

Det är ännu några sjömil till gästhamnen. Landningen går denna gång bra, pga lågvattnet och Frejas litenhet ligger bryggan väldigt högt, men en svensk seglare hjälper. Jag gör anteckningar, tar hamnsupen och besöker hamnkontoret. Marken gungar efter en dag till sjöss.

Bruksbatteriet börjar säga upp kontraktet, vill inte låta sig fulladdas. Jag hör mig för om möjligheter att skaffa en ny, personalen är mycket tillmötesgående. En man erbjöd sig att med bil komma efter mig och det gamla batteriet i morgon bitti. Gästhamnen i Kemi gjorde genast ett mycket trevligt intryck.

Jag tror att jag kommer att trivas i Kemi. Men nu är jag trött och orkar inte göra sta’n.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: