Jag vaknar lite före 4 på morgonen, ligger en stund, men stiger sedan upp och tillreder morgonmål. Kl. 6.45 är jag klar att kasta loss. Vinden är lätt och rakt emot, så det blir att ty sig till Nanni (motorn). Kl.9 passerar jag Renögrundet, eller Krunni som de lokala kallar stället.

Tuomas tyckte att jag skulle besöka stället men jag åker vidare. Den lätta vinden dör så småningom ut helt.

Mitt på dagen blåser det från nordväst såpass mycket att jag kan hissa seglen och segla en dryg timme. Sedan blir det plitt-platt igen och motorgång.

Jag försöker höra mig för om man kan ta iland och övernatta på Maakalla, men hittar ingen annan nummer än Kalajoki turistinfo. De vet ingenting, känner inte till om man kan ta iland, säger att man inte får övernatta och att det inte finns andra gästhamnar i närheten heller. Jag besluter ändå att fortsätta.

När jag kommer fram ser jag bojar, men skutan Ansio har lagt sig längs med bryggan. Jag åker fram och hör mig för, de säger att de är på väg inom en halv timme, jag kan ta en boj under tiden. Det gör jag, och innan jag hunnit vika seglen åker de iväg och jag kan ta iland.

Jag har fått låna Boris Erssons bok om hans äventyr med kostern Måsen av Fredrik. Boken har författarens dedikation till Jan Backman, ägaren av Jakobstads båtvarv.

Jag följer Boris’ spår.

Går på upptäcktsfärd på ön som har självstyre sedan 1771 utfördat av kung Adolf Fredrik. Man samlas till öråd en gång i året, faktiskt i morgon om jag tolkar texten rätt.

Ön är full av små fiskebodar med sommargäster. Det finns också en kyrka.

Jag går in för en andaktsstund.

Votivskepp bör det finnas i en skärgårdshelgedom.

På norra sidan finns ett litet museum och en liten fiskehamn med självbetjäningsförsäljning.

Jag köper en rökt sik som nog är den godaste jag någonsin har ätit!

Först är jag ensam, men snart kommer en tysk och två finska segelbåtar.

Det är säkert sommarens hittills varmaste dag och jag hoppar i sjön för att svalka mig. Vattnet är ännu uppfriskande kallt, men snart är jag svettig igen..

Jag skickar meddelanden till vänner och bekanta att detta nog är ett av de häftigasre ställen jag besökt!

Och så plitar jag ned dessa rader..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: