I denna prekära situation med Freja på Rummelgrundet utanför Jakobstad och jag på jobb i Esbo har jag hunnit fundera på min relation till båten. Jobbet vållar huvudbry: å ena sidan kan jag inte vara på Freja och jobba, men å andra sidan förtjänar jag lite extra och gör inte av med så mycket.

img_4055

– Att hålla Freja i skick är en hederssak och en kulturgärning och jag borde ägna mera tid att själv jobba med henne. Ingen annan har den känslomässiga bindningen som krävs. Jakobstads båtvarv har åtagit sig att byta duken på däcket, men de har andra projekt som har högre prioritet.

– Det som jag gjort själv på Freja har inte alltid varit lyckat, roderpinnen och övre delen av rodret blev däremot ganska bra och har hållit i många år. Renslipningen och impregneringen/lackningen av masten lyckades över förväntning, men att få tillbaka ryttarskenan var besvärligt och misslyckades delvis. Lackytorna på ruffen och skrovets färg har varit svåra att få jämna p.g.a. otjänliga förhållanden.

– Tuomos insatser var bra i början, t.ex. när han lappade hålet i skrovet efter kollisionen i Viaporin Tuoppi, men peket blev kanske inte så vackert och sittbrunnens sargkant blev något ojämn.

IMG_1893

– Solpanelen är gammal och ineffektiv, borde bytas ut mot en ställbar. Den gamla gör inte heller gott åt garaget för skjutluckan på rufftaket.

– Ackurna har varit kopplade hela vintern och solpanelen har inte kunnat ladda liksom tidigare år då Freja nu är under tak. Får se om ackuna också måste bytas ut..

– Jag är missnöjd med hur vi ”håsade” med mastnedtagningen på hösten som resulterade i en bruten spridare och i att jag inte hann få ordning på den löpande riggen. Fredrik har lovat fixa spridaren

  • Vad jag önskar är råd och tips om vad jag kan göra och vad som lönar sig att anlita fackmän för. Det har visat sig att jag kan göra mera än jag tror.
  • Nu har jag bokat två resor till Jakobstad, en kort den 18.5. för att inspektera och en längre vistelse den 25.-31.5. då jag hoppas på att få båten färdig för sjösättning. Jag har fått löfte om att däcket skall vara klart till dess.
  • Jag tog ledigt från mitt tillfälliga jobb som eftisledare den sista veckan i maj. Det har varit utmanande men också givande. Ekonomiskt ger det inte så mycket, det är snarare fråga om välgörenhet.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: