fullsizeoutput_1331

..till Jakobstad för att beskåda Freja ger vid handen att arbetet är påbörjat men att duken sitter hårt fast på däcket.  Jag putsar upp och ser vad jag kan göra.

fullsizeoutput_132f

Jag hittar ett litet stämjärn, men hammaren är försvunnen. Ett samtal till Fredrik bekräftar att den är på båtvarvet. Jag söker andra verktyg och stannar för en bergskil. Med den och stämjärnet får jag loss lite till av duken, men konstaterar att det krävs tid och tålamod för att få bort allt. Det översta lagret av fanerskivan följer med, men Fredrik bedyrar att den är tjock nog ändå. En stund funderar jag på att stanna ett par dagar till för att fortsätta arbetet. Jag ringer gästhemmet Jugend för att om de har ett ledigt rum, men samtidigt kommer en kallelse till barnbarnsvakt per sms. Barnbarnen måste prioriteras. Jag beslutar att åka hem som planerat.

CIvcLrj7S3e29gvPNvTpAg

Medan jag promenerar mot tågbussen börjar jag tänka på att ändå komma och fortsätta arbetet ännu i höst. En massa program hemma, körer, uppträdande, kalas, konserter. Öppning av skidsäsongen. Utlovad beredskap för barnbarnshämtning. Samtidigt känner jag att jag borde ha varit mera hos Freja under hösten. Jag meddelar Fredrik att jag inte vågade riva däcket förrän de börjat. Bristande tilltro till den egna förmågan. Att de nu börjat gör processen oåterkalleligt nödvändig.

fullsizeoutput_132d

Om man bokar tågresan i tid kommer man undan med halva priset. Nästa vecka utlovas minusgrader och snö. Första billiga tågresan är om tre veckor. I medlet av november.

Tågen är för det mesta fullsatta. Jag går direkt till restaurangvagnen och beställer falaffelsallad och en liten flaska rött. Det blir lämpligt en plats ledig. Efter maten söker jag en ledig sittplats, eller egentligen två, så jag kan sitta ostört och läsa. Den egna platsen är oftast bredvid någon. Det brukar finnas lediga säten i vagnen för husdjur eller småbarn. Jag hittar en i den senare. Barnaskriken stör mig inte. En kavat flicka vid namn Velma slår sig i slang med mig. Hon visar sin ABC-bok. Hon kan inte läsa ännu, men kan peka ut sin bokstav, V. Jag visar henne min, R. Jag blir smickrad av att hon visar mig förtroende, men hennes mamma tycker inte att hon skall umgås med främmande farbröder.

Jag fördjupar mig i boken om J-P Sartre som jag läser på nytt. Eftersom mitt minne är svagt kan jag med god behållning läsa böcker och se filmer jag sett förut. Två begrepp får jag googla: kontingens och sollipsism. Det förra förblev oklart. Jag kom att tänka på inkontingens, men det visar sig stavans inkontinens..

Velma kommer och meddelar att hon skall hem innan de stiger av i Dickursby.

Nästa dag bokar jag en billig tågresa till medlet av november och hör mig för om logi. Om vädret är otjänligt är förlusten inte stor..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: