..är en kvart timme försenat. Resan har ändå varit avkopplande i sällskap av Husis på paddan och boken ”Ett år utan skor” om familjen Veber på seglats. Att läsa om seglatser som utförs av andra väcker längtan till fjärran. Just nu är Österbotten tillräckligt avlägset och exotiskt.

Egentligen reser jag helst ensam. Man behöver inte ta ställning.

Chauffören till den lilla bussen från Bennäs till Jakobstad är hygglig och kör mig nästan ända fram till Pavis. Jag lade sist märke till att bussgaraget ligger åt det hållet..

Jollen ligger där den blev lagd. Jag vänder den på rätt köl och embarkerar. Freja finns på den lilla holmen som kan skönjas i bakgrunden. Jag ror med ryggsäcken på ryggen och reflekterar att det hade varit lättare om jag lagt den på aktertoften. Angiven landningsplats är svår att finna i vassruggen. Det blir att på måfå stäva in och skuffa med åran från aktern. Jollen får ligga där den blev.

Så in i vassen. En halvt igenvuxen stig leder till båtskjulen. I brist på nyckel får jag krypa in under skjutdörren.

Freja är kvar och belysningen fungerar. Några andra träbåtar har inkommit sedan sist.

Ett sådant förvaringsställe för träbåtar har en speciell atmosfär. Träkonstruktioner och färgburkar huller om buller. Redan som barn brukade jag hoppa mellan de insmorda stockarna på Simsalö båtvarv i Sibbo. På dessa ställen står tiden still.

Jag hittar en stege som jag bestiger för att nå Frejas däck. Sist lämnades mycket ogjort pga tidsbrist. Utan att skynda börjar jag städa och putsa.

Ytterligare beslag och knapar avlägsnas. En lunch bestående av nötter, banan, choklad och en kvarglömd ölburk intas. Förluckans slipning inleds. Lacket sitter ojämnt och flagar. Får fortsätta nästa gång. Solpanelen skruvas lös. Oljigt vatten från kölsvinet avlägsnas. Mao småputsande och fejande för sakens skull under avnjutande av stillheten.

I god tid ror jag iland för att hinna besöka Fredrik på Jakobstads båtvarv.

Hans båt är ännu i sjön men skall snart upp. Jag hittar honom i verkstaden vid sitt Sundforsprojekt, en dagsseglare under byggnad. Han skall nog ut och titta på Freja, kanske nästa vecka..

Jag har gott om tid och går genom gamla stan. Fina kvarter. Skorpan har stängt för säsongen, jag fortsätter. Friends & Brgrs är närmast bussens haltpunkt, jag tar en aioliburger med veganbiff. Helt ätbar trots att stället inte är det gemytligaste.

Den lilla bussen som för till Bennäs tågstation har bänkar med sitsarna längs väggarna. De tolv platserna fylls. I Bennäs regnar det medan vi väntar på tåget till Helsingfors. Tåget är också fullsatt. Efter ett fruktlöst sökande efter lediga säten intar jag min plats bredvid en ung man. Han verkar inte pratsam. Jag tar fram boken och drömmer mig till de karibiska öarna..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: