..skulle en intellektuell insats krävas.

11745766_1149913221702363_5579754655945922392_n

Freja M27118, Loa 8.34, B 2,47, FIN 11388, 1962 Rosättra, Nanni-Kubota 14 hp 2002-03, VHF OJ 9120, storsegel 23 m2, genua 22 m2, gennaker 42,8 m2, mast 11,80 m från däck.

Ligger i Jakobstad på slip.

Slip
Slip är en anläggning på ett båtvarv eller ett skeppsvarv där båtar eller mindre fartyg torrsätts för reparation. Slipvagnen är en järnkonstruktion som går på två eller flera rälsar som är fästa i ett lutande plan av trä eller av betong. Wikipedia
img_4011
Egentligen är hon inte längre på slip utan inrullad i ett båtskjul. Från slipen. För att där få vård. Av personalen på Jakobstads båtvarv. Och undertecknad. Förhoppningsvis med hjälp av Tuomas.

Med tiden anhopas egendom man inte har bidragit till att anskaffa. Släktgods som inte går att avyttra, men som nog måste skötas. Eftersom ingen är enda arvinge kan inte en enskild bror, syster eller kusin göra annat än att konstatera faktum. Ett begränsat stycke land anskaffat av en förfader för sin lilla familj på 5 personer skall nu delas av barn, barnbarn, barnbarnsbarn och barnbarnsbarnbarn. Det säger sig självt att det inte finns utrymme för alla, byggnadsrätten är utnyttjad till sista kvadratmetern. Men det oaktat skall stället hållas i skick med gemensamma krafter och ekonomiska bidrag.

Sambon har däremot en stuga som ingen annan gör anspråk på, men som också kräver skötsel. På tomten finns ett annat gammalt hus i fallfärdigt skick som används som förvaringsplats för allsköns bråte som den släkten inte lyckats göra sig av med. Någon borde göra något..

I hemstaden bor en åldersstigen mor i hemmet som byggdes på 1960-talet. Hon vill bo kvar, men taket, avloppsrören samt endel andra detaljer borde absolut renoveras snarast möjligt.

Med detta som bakgrund står jag i beråd att göra allt som står i min makt för att hålla Freja i gott skick. Emotionellt står hon mig närmare än annan egendom. Jag har själv valt henne, jag har fri nyttjanderätt och känner ett ansvar för henne. Försöken att sälja har inte varit helhjärtade och tanken på att sluta segla på grund av åldern klingar falskt mot all tid som tillbringas i gymmet, cykelsadeln och skidspåret. Jag må ha sämre balans och vara lite långsammare än under mina storhetsdagar, men är definitivt inte beredd att landa i gungstolen. Han som leder Golden Globe Race är 73 år gammal. Farbror Calle är över 80 men seglar så gott som dagligen i sin Kvarnström-koster.

Funderingar inför en resa till Freja i Jakobstad..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: