OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Enligt Sartre är vi dömda till frihet. Ju mera frihet man har desto krångligare situationer kan man hamna i. Berövad frihet inskränker på möjligheterna, fängslad handlar man enligt de mönster som myndigheterna ålägger. Tankefriheten är dock omöjlig att begränsa genom yttre dekret. Så länge man inte tänker högt, alltså. Gör man det kommer vi in på yttrandefriheten, den kan begränsas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ofta begränsas våra handlingar av de gränser vi själva sätter. Så här kan man inte göra! Vad skall folk tänka? Trygghetsbehovet kan vara en begränsande faktor, också om det är svårt att definiera var tryggheten finns. Att utmana ödet ger färdigheter att bemästra situationer. Ingen flytväst kan ersätta en god simkunskap. Det går inte att gardera sig mot alla eventualiteter.

Kontrollbehovet kan alltså utgöra ett gissel. Helt oförberedd är det förstås heller inte bra att vara. Erfarenhet är guld värd, men också improvisationsförmåga. Snabbtänkthet kan uppövas av nöden tvungen. Nöden är uppfinningarnas moder.

Tillfälliga lösningar tenderar att bli fasta.

Adrenalinet gör att vi i nödsituationer kan utföra övermänskliga prestationer. Men adrenalinkickar kan vara beroendeframkallande. Farliga situationer är energikrävande och besvärliga men känslan efteråt, i den trygga hamnen efter kamp mot vädrets makter, är befriande, ja så skön att behovet av nya strapatser är snart påkommet.

Skenbar trygghet och kontroll är olidlig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fredrik löpte in på kvällen. En lös, riktbar solpanel skulle kanske vara något att ha för att trygga laddningen.

IMG_3896

Foto: Fredrik Östman

Tuffar iväg för motor på morgonen. Det blåser sydväst, men det blir för besvärligt att kryssa mot Jakobstad.

fullsizeoutput_1207

Passerar Baltic Yachts. Ingen skönhet i mina ögon..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den här är mera i min smak!

IMG_3894

På SSJ finns inte lika fina träbåtar som i Karleby, men några vackra hajar kan skönjas.

IMG_3895

Jag får mig en tillfällig plats anvisad och åker till centrum med en lånad cykel för att inhandla en eluttagskonverter, några gummistroppar, ett nytt (dyrt) vinschhandtag i stället för det som åkte i havet samt lite mera proviant.

IMG_3891

Min nya favorit savulohikukko, rågpaj med lax på svenska. Det är mulet hela dagen idag och mullrar i bakgrunden på eftermiddagen. Månne det blir oväder till kvällen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: