H:fors – Tallinn – H:fors

Rulla ner till innehåll

Ett tillfälle erbjuds att tillsammans med de andra atlantseglarna och några till företa en seglats till Tallinn och tillbaka med Dawn Star, en Baltic 46:a byggd år 1976.

fullsizeoutput_123a

Först på plats som vanligt, med möjlighet att njuta av morgonsolen i sittbrunnen som ger associationer till veckor av storm, stiltje, ljus, mörker och samvaro med oftast glädje, ibland frustration men aldrig önskan att avbryta.

Så småningom anländer de andra, förutom de bekanta Tomi, Ville och Jussi också några av deras bekanta av vilka några heter Antti, en Seppo och den sista kanske Kola?

fullsizeoutput_1242

Vädret är idealiskt, med en ökande nordvästlig vind passerar vi Helsinki kassun med en fart som när vi närmar oss Tallinn madal uppgår till 10 knop i nedförsbackarna. I sittbrunnen går snacket kring kolleger i båthanteringsbranschen, de flesta sysslar med att lyfta, reparera och förvara båtar. Framförandena kryddas med de sedvanliga finska ederna. Jag försöker vara en god lyssnare.

Vi får igen erfara hur väl en tung och stadig båt som Dawn Star plöjer genom den allt högre sjön. Det uppstår ingen känsla av osäkerhet eller behov av att reva. Hon går som det beryktade tåget!

fullsizeoutput_123b

Vi lägger till vid den nya småbåtshamnen i centrum av Tallinn i skuggan av färjorna och kryssningsfartygen. Medan de andra går i bastu springer jag till köpcentret för att inhandla en sovsäck. Mina andra finns i likhet med regnstället i Freja i Jakobstad. Och några lakan har jag glömt att packa med.

fullsizeoutput_123f

Med tanke på kommande program, tidigare erfarenheter och allmän trivsel har jag beslutat att vara restriktiv gällande alkoholkonsumtion. En stor öl unnar jag mig ändå på Beer House innan vi går att äta. Till maten blir det mineralvatten. Därpå följer en i grabbsällskap traditionell krogrond. När herrarna, som alla är betydligt yngre än undertecknad, turas om att bjuda laget runt är det svårt att tacka nej, men jag går ändå tillbaka till båten före de andra. Jag har tagit på mig ett par nya skor och har drabbats av skoskav. Dessutom kan jag välja den bästa kojen.

fullsizeoutput_1244

Morgonen gryr lika fin som föregående. En efter en stiger besättningsmedlemmarna upp med varierande grad av huvudverk. Vi marscherar i samlad tropp till en bar med terass på taket av shoppingparadiset i hamnen. En flottig meny bestående av fyllda croissanter och skinkomeletter beställt snabbt för hela besättningen. Det är inte möjligt att vara vegetarian i detta sällskap. Jag faller till föga och erbjuder mig att betala efter att ha blivit bjuden på några omgångar föregående kväll.

fullsizeoutput_1246

Efter frukosten besöker vi tax-freeshopen där vi gör inköp efter behov och kassa. Förpiken fylls av klirrande och kluckande varor, och före klockan tolv klarerar vi ut och styr hemåt. Vinden ligger till att börja med på nordväst och vi går för motor, men före Tallinn madal kan vi hissa segel i en vind som är lika stadig som föregående dag och så småningom vrider mot väst.

Historierna i sittbrunnen börjar ta allt häftigare proportioner, stora seglatser och byggandet av fullriggare för Kap Horn-rundning planeras. I sammanhanget låter planerna nästan realistiska. Jag är med, åtminstone i andanom..

Överfarten går snabbt i trevligt sällskap och snart är vi vid Gråhara. Trafiken är ännu livlig utanför Helsingfors.

fullsizeoutput_1249

Skolskeppet Helena kommer emot innan vi förtöjer vid Dawn Stars nuvarande hemmahamn på Skatudden. Vi tar farväl av varandra med förvissningar om kommande gemensamma äventyr. Jag tar min sjösäck och promenerar mot järnvägsstationen.

Det skulle inte förvåna mig om en del av den resterande besättningen skulle uppsöka någon närbelägen bar..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: