När jag anländer till Karleby och promenerar till hamnen kan jag konstatera att det är cirkus i stan.

Jag passerar de många båthusen, sjöbodarna typiska för Karleby. Många har försetts med skyltar där byggnadsår, nuvarande och tidigare ägare framkommer.

Freja ligger välbehållen och skött på sin nuvarande plats. Jag spänner häckstagen, lappar genuans solskyddstyg och tömmer och rengör kölsvinet. Det är fortfarande hett och jag tar några dopp i havet mellan verserna. Proviantering i närmaste K-market. Tuomas kommer en sväng med hunden för att hälsa på. Övernattning ombord.

Tidigt morgondopp, frukost och iväg.

Kokkola fyr passeras. Jag har tagit beslutet att segla rakt västerut över Bottenviken mot Sverige. Åskväder är möjliga, men jag hoppas att de hålls över land. Vinden är till att börja med sydlig för att senare vrida mot väst. Jag tar hjälp av motorn några timmar för att slippa kryssa, men snart kantrar vinden mot syd igen och jag kan stänga Nanni. Det blåser betydligt mera än utlovat och farten är god.

När vi närmar oss Ratan, som är målet, är det åska över land. Vinden ökar och jag tar in ett rev. Det är besvärligt då jag glömt att sätta revlinan på plats. Genuan rullas in några varv. Farten är ändå stadigt över 6 knop.

Storseglet bärgas och de sista milen görs med bara genua och till slut med motor. Kanten av åskmolnet ger lite regn innan vi lägger till. Väl framme har det slutat regna. Blir vänligt mottagen och avlägger den modesta hamnavgiften.

Efter ett lätt kvällsmål lägger jag mig till kojs men får inte genast tag på sömnen efter dagens strapatser.

64 nm, 13,5 h, medelfart 4,6 kn, max 7,8 kn, motorgång 4 h.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: