Ibland försöker ”jag” skriva utan att använda ordet ”jag”. Det blir besvärliga omskrivningar där ”jag” använder ”man” i stället. Hur som helst utgår ”jag” från det som uppstår mellan mina öron, kalla det tankar om ni vill. ”Jag” såg igår ett program om internet av Werner Herzog. Då insåg ”jag” mina begränsningar. Om alla vore som ”jag” hade hjulet knappast uppfunnits. Hänsynslöst nyttjar ”jag” frukten av andras tankearbete. Samtidigt hade planeten inte varit i det skick den nu är om inte dessa superhjärnor hade uppfunnit alla dessa mojänger som underlättar vårt arbete och vår tillvaro, men samtidigt förorenar och förstör.

Jag läser Tage Danielssons skrifter. Visst var han en gudabenådad visionär och ordvrängare. Låt vara att vissa av hans texter från 1970-talet verkar blåögda, men många av hans och andras skräckscenarier har förverkligats och i vissa fall t.o.m. överträffats. Som t.ex. detta:

fullsizeoutput_11a7

Vi är beroende av internet och sociala medier. Genom att vi helt förlitar oss på att nätet fungerar är vi väldigt sårbara. Terror eller naturkatastrofer kan när som helst slå ut systemet. Hur skall vi då sköta våra bankärenden? Vem kan upplysa oss om var vi kan få tag på de varor vi behöver i det dagliga livet? I bankerna finns varken personal eller pengar. Butikerna har stängt då alla beställer via nätet.

Tänk om jag ännu kunde tänka,

om tankegången löpte som den gjorde förr.

Om blott en stund jag kunde blänka

till och öppna tankeverksamhetens dörr!

 

Nästa bok återfinns i bokhyllan:

De gamla böckerna är ofta mera sympatiska än de nya. Inga onödiga rackerier, inga foils som gör att båten är mera i luften än i vattnet, nej, rejäla gamla träbåtar! På stugan är Göran Schildts ”I Odysseus kölvatten” på gång, för n:te gången.

Det är inte mera än två dygn till dess att jag får återse Freja. Funderingar om den kommande resans mål och Frejas fortsatta öden och nuvarande skick sysselsätter hjärncellerna under morgonnätterna.

Eller är det bara att kasta loss och se vart det bär?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: