Kummelskär – Jakobstad

Rulla ner till innehåll

En händelserik dag, på min ära! Natten kort, som vanligt, klarvaken 03.30, på med skvalklassiskt (alltid de där gnisslande violinerna!), Hbl på paddan, genomskumning (vad stod där att läsa egentligen?) Regn på ruffen, hade redan glömt hur det hörs, drop, drop genom takventilen på babords koj, tur att jag håller till i styrbords. Iklär mig regnstass inkl. stövlar och går till det olåsta dasset samt på upptäcktsfärd.

Jungfrudans

Freja i regn från land.

Men här kan vi inte bli, skafferiet är tomt! Ut på det vilda havet trots utlovade åskvindar och hagelskurar. Det klarnar först lite, sedan åskmoln akterifrån. Börjar med bara genua, när molnen försvinner försök med revad stor, åskmoln i fören, ner med storen, ibland hjälp med motor.

Svårt att veta, upp och ner med seglen, start och stop på motorn.

Det blir i varje fall inte långtråkigt trots att det inte finns annat än himmel och hav att skåda. Okej, en liten landstrimma däremellan.

Himlen uppvisar flera uppenbarelseformer. Vinden varierar både vad gäller riktning och styrka. Havet följer vindens diktat.

Begynnelseängsligheten förbyts efterhand mot en försiktig självtillit.

Som försvinner när fören vänds in mot Jakobstadsfjärden, viken eller vad den nu kallas. Den blir emot nu, upptill 16 m/s i byarna uppger meteorologiska. Genuan rullas in, Fredrik Östman från Jakobstads båtvarv tillkallas. Motorn vill inte orka mot vinden, i ett svagt ögonblick misstänks att ett nät fastnat mellan roder och köl. Östman hoppar med från segelföreningens brygga, väl så, annars hade väl träflisorna yrt vid båtvarvet.

Östman bjuder på kaffe tillsammans med sina medhjälpare. Flera dyrgripar finns att beskåda i hallarna. Liksom vid bryggorna, Östmans båt samt en båt som Jan Backman byggt åt sig själv. Och en nybyggd pärla: ”Caramelle”.

Fredrik med kumpan besöker Freja och funderar vad man kunde göra med däcket och sittbrunnen, samt var man kunde uppbevara båten.

Fredrik lånar vänligen sin cykel så att jag kan åka till segelklubben att duscha.

Samt till stan att proviantera, fylla mitt tomma skafferi. En ny stad, jag tappar givetvis bort mig.

Frågar mig fram till en kolonialvaruaffär och försöker orientera mig tillbaka till Freja. Hur fungerar Google maps, punkten verkar att gå åt fel håll hur jag än rör mig! Googlar till slut ”Jakobstads båtvarv” och trycker ”go to”. Med vad som inte verkar vara den rakaste vägen kommer jag äntligen fram.

Trots nyinhandlingen tillreder jag den sista snabbpastan: ”Pastaria”. Har fått smak för det, liksom.

Sedan blir det fotboll och uppdatering..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: