..får jag höra att Freja hade varit på drift. Ett schackel till bojens kätting hade gett med sig och Freja drev mot land.

Lyckligtvis hade Atte märkt det, men han kunde inte rubba Freja som kört fast i bottendyn. Som tur var befann sig sjöbevakningen i Nagu gästhamn och Atte bad dem om hjälp. För dem hade det varit en smal sak att med sin stora båt dra loss Freja. Atte hade sedan fällt bogankaret, den första gången det användes under min era.

Vid min återkomst blev jag bjuden på te, bastu och paj med vin. Jag gick till kojs ombord på Freja i lugnt väder. Den utlovade hårda nordliga vinden infann sig kl. 04.45 på morgonen.

Vid morgonmålet reflekterade vi över vad vi skulle göra men beslöt ändå att åka iväg norrut för motor. Mot Nådendal tänkte vi. Men i höjd med Åbo blev sjön och vinden så hård att vi vände och vek av mot nämnda stad.


Trevligt att kunna åka in i stadens centrum på detta vis. Vi tar en plats och går till Niska för att äta plåtbröd (pizza). Därefter badar vi bastu i gästhamnens lokaliteter. Sömnen infinner sig strax.

Nästa dag äter vi morgonmål ombord och seglar vidare. Vinden är fortfarande hård och vi forsar med god fart över Erstan för bara genuan.

Vårt mål är någonstans kring Korpoström, men snart blir den nordvästliga vinden så kraftig att vi beslutar att falla ned mot  Nagu igen. Med fart närmare 10 knop forsar vi förbi Attes sommarställe och tar farleden mellan Lillandet och Storlandet viker av förbi Attes pappas holmar och kommer ut mot Gullkronafjärden. Vi hittar en hamn vid en liten holme vid Redamo. Vi tillreder vår middag och går sedan på en tur runt holmen.

.

Vyerna är vackra och vi njuter. Det blåser ännu, men vår plats är skyddad. Så här skall det vara. Vi utför diverse reparationer ombord, bl.a. tar Atte isär en länspump som inte fungerar. Det visar sig att gummimembranet har hål, jag beställer omgående ett nytt från Hallberg&Rassy via nätet.

På morgonen utför vi våra morgonsysslor och lättar sedan ankar. Nu har vinden avtagit såpass mycket att vi kan hissa storseglet också. Vårt mål för dagen är Pargas där Atte och Bodil bor nuförtiden. Seglatsen går bra ända tilll det smala sundet som leder mot Pargas gästhamn. Där ledde kraftiga vindstötar från alla håll till att vi blev tvungna att snabbt ta ned seglen och starta motorn. I gästhamnen, som var nästan tom, möttes vi av hamnkaptenen/krögaren som meddelade att vi inte kunde bli just där, det kommer nämligen fyra båtar dit i morgon. Vi tar en annan plats. När vi ordnat upp tar Atte sina pinaler och visar vägen till sitt nya hem där Bodil hade tillrett en delikat risotto. Vi lät oss smaka och sköljde ned anrättningen med skumvin och flädersaft. Kaffe och smågott följde. Jag fick lov att duscha i gästhuset innan paret följde mig tillbaka till Freja.


Jag går ännu en tur till butiken innan jag ser på nyheterna och ett avsnitt av Badhotellet. Sömnen infinner sig snart.

På morgonen äter jag morgonmål ombord innan jag städar undan och hoppar på en buss till Åbo därifrån jag tar tåget hem. Det är körövning i kväll..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: