En bild av utläggaren skapas på sociala medier. Så vill hen bli sedd. Det intressanta får komma fram medan det tråkiga förträngs.

Knappt har skidorna smorts in för sommaren innan arbetet på båten vidtar. Denna sysselsättning har pågått i över trettio år med egen båt och därförinnan med familjens flytetyg. Slipa, lacka, måla. Alla tafatta försök att sälja har gått om stöpet. Köpa går bra, i synnerhet till överpris, men sälja är omöjligt. Ingen vill ha en gammal träbåt. Ägandet får fortgå.

fullsizeoutput_103b

Drömbåten. Fullt med skrymslen att åtgärda. Osäkerhet kring vad som blivit ogjort. Timmar, dagar och veckor av arbete för sommarens alltför få och korta seglatser. Möjligheter finns. Världshaven ligger och väntar. Bloggar av dem som gett sig av följs ingående.

IMG_3305.JPG

Mastens mångfald av löpande rigg. Alla fall, stag, vanter, dirk, beslag, lanternor m.m. måste sitta rätt och fungera när masten har rests. Glöm inte windex:en! Ryttarskenans skruvar hindrar storseglets hissande. De gamla skruvarna brast då skenan togs bort för lackning föregående säsong.

Yasen hjälper med rivandet av tältkonstruktionen. Alldeles som han gjorde då vi byggde upp den. Samma procedur år efter år. Tidigare har jag gjort det själv, utan hjälp. Det går på en dryg timme på två man hand, det som annars hade tagit hela dagen.

Sjösättning beställd till torsdag. Masten är ännu inte klar. Det börjar regna. Får bli till onsdag. Det skall regna då också. Glöm inte windex:en!

Onsdagen är inte så regnig som befarat och arbetet kan fortsätta. Flagglinorna är isatta. Topplanternans lampa bytt till en energisnålare. Problem med motorn: först vill den inte starta och när den startar efter luftning cirkulerar inte kylvattnet. Jag kollar impellern som ser bra ut. Ringer till Ville på Innocca som ändå tror att impellern borde bytas. Och mycket riktigt, vid närmare granskning visar den sig vara både torr och styv. Dessutom var flere vingar nästa avbrutna. Lyckligtvis hade jag reservimpellrar och efter byte funkade allt. Motorer gör mig alltid osäker, jag har dåliga erfarenheter. Kylvattnet i sötvattenkylningen såg också suspekt ut, jag tömde bort det, fyllde på med rent vatten, körde en stund ned det och pumpade ut det. Fortfarande såg det ut som spillolja. Fyllde på med kylarvätska. Borde kanske byta än en gång. Eller lade jag kylvätska i oljetråget? Knappast, det står ”oil” på oljekorken och olja har jag ju bytt flera gånger. Finn det andra korkar än oljans och kylarvätskans på en dieselmotor?

Nu borde allt vara klart för morgondagens sjösättning.

Det blev en vegeburgare på ABC. Får se vilka överraskningar morgondagen för med sig.

Tidigt upp efter kort sömn. Tid för sömn bereddes nog, men det begav sig inte. Passade på att förrätta morgontarvet i klubbhusets WC samtidigt som Markus kör in på området. Kallt, rått och dimmigt.

IMG_3323

Snart anländer Parppei med sin kranbil. Han vet allt och tar inte emot råd. Först hivas en motorbåt i, sedan Galatea.

Så fort masten hålls på plats blir det Frejas tur. Hon följer följsamt med.

Inget vatten tränger in när hon flyter. Motorn startar snällt. Eftersom inga flera båtar skall sjösättas denna dag kan jag stanna och justera stag innan jag kör Freja till sin egen spilta.

IMG_3328

En härligt fri känsla fyller skepparen. Nu kan sommaren börja, en och en halv vecka efter att vi åkte utför i Tahko. Trimmandet fortsätter.

fullsizeoutput_1071

Markus följer efter, navigerar Galatea till sin plats med aktern före som det anstår en Stor Båt. Jag kommer för att ta emot, alldeles som han gjorde när jag angjorde. Det är lugnt så vi hade nog båda klarat av det ”själv”. Men en trevlig gest att erbjuda en hjälpande hand..

Visst är det fint att vara de första segelbåtarna i sjön!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: