..eftersom det inte riktigt går vägen för Finland i de grenar jag som flitig bänkidrottare följer med får jag väl börja heja på Sverige i stället.

heja sverige

Då de inte sänder alpinsport på rikskanalerna i Finland får jag ty mig till Sveriges TV 1. Nya förmågor dyker upp i vårt västra grannland, och om de inte har tillräckligt med egna importerar de från Frankrike. Som min nya favorit, Estelle Alphand. Hennes mor är svensk och hon talar svenska, men bytte landslag från Frankrikes till Sveriges. Det verkar ha varit ett lyckat drag om man ser på franska vs svenska framgångar. Det skall bli intressant att se hur bra hon kan bli.

Det som jag däremot hänger upp mig på är svenskarnas ovana att inleda varje svar med ”Jomen..” -Hur KÄNDES det första åket då?  Jomen snön var grynig så det var svårt att få ordentligt med TRYCK på skidorna. – Och hur tänker du inför det andra åket?  Jomen det är väl bara att nolla läget och köra för fullt.

Tyvärr gick det inte vägen för Estelle. Hon var på god väg, men körde ut. Så kan det gå i slalom om man satsar fullt. Frida Hansdotter kom ju ändå på pallen igen. Shiffrin kommer ingen ens nära, just nu verkar hon oövervinnlig.

Det framkom under intervjuerna vid de inhiberade sprinttävlingarna i Obersdorff att terrängskidåkare inleder sitt svar med ”Nämen”. – Hur reagerade du på att tävlingarna inhiberades? Nämen det var nog bäst så, man måste tänka på åkarnas säkerhet, det flög omkring reklamskyltar som kunde skada och stora träd föll över spåret där herrarna skulle åka. – Hur blir det i morgon, kommer det att ordnas tävlingar då, blir det sprint eller masstart? Nämen vi får vänta och se vad juryn besluter ikväll…

Nu är det antagligen inte så att vissa idrottare svarar ”jamen” eller ”jomen” och andra ”nämen” beroende på vilken gren de representerar, utan snarare beror det på frågan. När skall man inleda ett svar med ”jomen” och när med ”nämen”, det kanske någon språkforskare kan svara på?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: