..av frustration för den enskilda konsumentens villkor. Går in i den stora supermarketen för att söka något att äta som inte är färdigt inslaget i plast. Det enda i lösvikt finns i köttdisken, dit alltså. Finner att där saluförs bitar av en grönsakspaj som ser delikat ut. Ber så om ett par bitar som jag väntar mig att försäljaren skall slå in i papper. Men innan jag har reagerat har han tagit fram en plastlåda där han placerar pajbitarna. Ytterligare lindar han in lådan i plastfolie.

fullsizeoutput_ed9

Jag tar emot förpackningen med olust. Ännu en gång förbannar jag min tröghet. Jag borde inte ha gått med på att ta emot varan. Tänker jag medan jag beger mig mot kassan. Nu var det för sent.

Går det alls att få tag i mat som inte är inpackad i plast längre? Inte utan besvär åtminstone. Det gäller att hitta specialaffärer utanför bekvämlighetszonen, om och var det finns sådana vet jag inte. Det finns de som säljer nötter och sötsaker i lösvikt, men inte vanlig mat. I den lokala S-marketen har de börjat tillhandahålla plastpåsar i vilka man kan lägga vissa grönsaker och frukter innan man väger dem. Tacknämligt. De nya baljhavreprodukterna är alla dock färdigt inpackade i plastförpackningar.

Varför är det vi konsumenter som måste anstränga oss för att undvika plastförpackningar? Det finns ju inga alternativ. I min ungdom såldes allt i lösvikt och slogs in i papper. I fina butiker band man ett papperssnöre runt paketet och försåg det med en paketpinne av trä paketpinne

för att det skulle vara lättare att bära. Trots allt prat om oljeprodukter och plast i haven blir det allt svårare att hitta oinplastade produkter. T.o.m. resväskor lindas in i plast för att de inte skall få repor när de slängs in i och ut ur flygplanens bagageutrymmen. Oftast är de dessutom gjorda i plast. Tacka vet jag gamla tidens läderväskor med rem som försågs med dekaler från de platser de besökt. Då var det fint att det syntes att de varit med om ett och annat.

Visst är det skönt att bli äldre och kunna berätta åt er yngre hur allt var bättre förr!

Ett svar till “Måste skriva igen..”

  1. Du har så rätt! Jag har också försökt handla utan plast. Vissa saker är omöjliga, frukt handlar jag i mina tygpåsar, linser och bönorna går att köpa i papp – eller tetra förpackningar, eftersom jag är vegan. Men köttprodukter till min son är omöjliga att köpa utan plast, det tröstar ändå lite att plastförpackningar går att sortera så enkelt hos oss i pargas.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: