Visst kan nyttan med att åka på träningsläger vid fyllda 66 ifrågasättas, men vissa vanor är svåra att lägga av med. Vi är ett antal gubbar i varierande ålder som fortfarande tror att vi kan utveckla vår skidteknik. Vi tar nattåget till Kemijärvi och buss därifrån till Sallatunturi. Några kommer med bil, andra tar flyget till Kuusamo och buss därifrån. När Kricke och jag kommer fram är det mitt på dagen och det första träningspasset håller på att avslutas. Vi gör oss klara och tar ett första provåk i backen. Jag känner mig som en nybörjare, får inte storslalomskidorna att vända överhuvudtaget. Åket slutar med att skidorna åker åt var sitt håll och jag faller. I fallet försträcker jag musklerna i grenen och slår bakhuvudet så jag är rädd för hjärnskakning. Vi intar vår lunch på Keloravintola. På eftermiddagen börjar träningen. Det är storslalom som gäller.

Redan liftturen upp mot toppen avslöjar att resan inte varit förgäves. Det är just så vackert som jag mindes, trots att det ännu inte fallit så mycket snö som sist.

IMG_2779

Storslalombanan hjälper mig att få vikten fram och rätt vinkel på skidorna. Jag åker snart som om jag fortsatt direkt efter föregående vår. Det gick till slut så bra att jag fick beröm av vår tränare. Jag vet inte om han har blivit mjukare på äldre dagar eller om jag faktiskt gjorde framsteg.

IMG_2786

Trots att vi håller till i pisterna valde jag att fotografera utanför. Naturen ligger ändå så nära inpå.

IMG_2788

De första dagarna är molniga, men ljus kan stundvis skönjas genom molnen. Vi tränar två timmar på förmiddagen, håller lunchpaus och fortsätter två timmar på eftermiddagen.

IMG_2794

Vid eftermiddagspasset har solen redan gått ned. Vi har turen att vara här då supermånen visar sig, men den gick inte att fånga i hela sin prakt med hjälp av mobilkameran och någon annan hade jag tyvärr inte med mig. Månen var stor, klar och skarp men blev tyvärr liten och oskarp på bilderna.

fullsizeoutput_e83

Varje träningspass börjar med att vi bygger bana. Kimmo borrar och vi andra lägger portarna i hålen. Sedan åker vi så mycket vi hinner innan det är dags att plocka bort banan. Den yngsta åkaren är 14 år och Kricke och jag är väl de äldsta. De andra ligger däremellan.

fullsizeoutput_e81

En del är väldigt snabba, näst intill eurocup-nivå, andra är långsammare. Vi anser oss ligga någonstans mitt emellan. På toppen i vår åldersklass ändå..

fullsizeoutput_e5a

Några dagar är molnfria. Solen orkar med möda häva sig en bit över horisonten för att snart sjunka ned igen.

fullsizeoutput_e7f

Efter eftermiddagspasset tar vi en öl på hotellets spa och går sedan i bastu för att tänja våra sjuka muskler. Jag märker ändå nyttan av höstens täta gymbesök, mina tidigare så sjuka knän krånglar inte längre!

fullsizeoutput_e7b

Middag intar vi i vanliga fall också på torrfururestaurangen (Keloravintola), men en kväll tillbringar vi på restaurang Kielo där menyn är finare och dyrare. Samtidigt ser vi på herrarnas storslalom där ingen finländare kommer till andra åket. På pallen: Hirscher, Kristoffersen och Luitz. Ingen överraskning förutom ev. Luitz.

IMG_2811

Bland damerna överraskar Shiffrin genom att vinna också en störtloppstävling.

Kontentan är att det kanske hade räckt med något färre dagar med tanke på våra mörbultade kroppar. Självständighetsfirandet ser man inte mycket av här i fjällen. Till vår överraskning går ingen förbindelsebuss från Salla till Kemijärvi under helgen så vi tar en taxi tillsammans med en far och dotter från Grankulla IFK som har träningsläger samtidigt.

I restaurangvagnen firar vi Finlands 100-årsdag genom att dela en liten Cava och äta falafelsallad. VR bjuder på kaffe och konfekt. I Misi mellan Kemijärvi och Rovaniemi stiger en vettvilling ombord. Han löper amok så konduktrisen blir tvungen att spruta pepparspray i ögonen på honom. Han skriker och domderar, ropar på mor och slutar med att spy och kasta vatten i restaurangvagnen innan polisen haffar honom i Rovaniemi. Episoden förtar vår feststämning, vi går till vår hytt och lägger oss. På morgonen är vi framme i Helsingfors.

Vi ser med tillförsikt fram emot den kommande säsongen. Vi tror att vi är väldigt snabba och att vi kommer att klara oss i konkurrensen, men tidtagaruret får avgöra. Vi kommer trots allt i år att vara tvungna att tävla mot åkare som är upp till sex år yngre än vi. Pojkar över 60..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: