Jag är inte utan skuld. Jag vet att jag har antastat kvinnor. En gång för ca 45 år sedan och en annan gång några år senare. Vad jag minns. Båda gånger under påverkan av alkohol. Alldeles som om det skulle vara förmildrande.

Och vad beror det på? Bristande självtillit. Ungdomlig osäkerhet och oförstånd. De första trevande försöken att nalkas det motsatta könet, så lockande men svåråtkomligt. Med facit på hand vet jag nu att man med lite charm och hövlighet kan komma långt. Men det visste jag inte då. Osäkerheten förvandlades med hjälp av alkohol till framfusighet. Rädslan att bli nobbad fick mig att svettas. Fyllan gav mod, övermod. Ibland lyckades jag imponera på en tös, för att följande morgon gripas av ruelse och moralisk krapula. För att jag inte exakt kunde minnas vad som hänt kvällen innan. Också om kontakt skapats tordes jag inte ringa och föreslå ny träff.

I varje fall tror jag inte att förövarna av de trakasserier som föranlett #metoo -inlägg på facebook har gjort det av illvilja utan snarare p.g.a. brist på insikt om hur man skall nalkas en åtrådd kvinna. Jag hoppas att dagens ungdom är mera medveten än vi var på 1960-70 talen. Och att #metoo -kampanjen leder till eftertanke.

fullsizeoutput_dd3

Kontaktsökandet med det täcka köket hade ofta karaktären av trial and error. Man gjorde ett försök till påstöt, ibland lyckades det, oftast gick man bet. Om misslyckandena upplevdes som trakasserier vet jag inte. Åtminstone föranledde de skamkänslor hos förövaren. Också då utgången var lyckad och man hade en trevlig kväll tillsammans kunde tröskeln till att inleda en fortsatt relation vara för hög. Jag har flera sådana erfarenheter som alla strandat på en bristande självtillit.

Hur har det varit? Det blir allt svårare för män att vara män. Dagens kvinnor är starka och snabba. Dessutom smarta. Hur kan vi stackare betona vår manlighet utan att genast bli brädade av kvinnan? De mest åtråvärda honorna kan tyckas onåbara.

Men, som sagt, alkoholen är den största boven. För att lätta tungans band och gjuta mod i barm tar man en drink och en till. Omtöcknad är det svårt att inse när gränsen är nådd. I synnerhet vid kalas där obegränsade mängder dricka finns att tillgå går kontrollen lätt över styr.

Jag är glad att dagens ungdom inte super lika mycket som vi gjorde (gör?)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: