Jag vandrar längs stranden och fotograferar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vågor som fortfarande svallar.

Sköljer mot strandens klippor, brusande.

Båtar av skilda slag. Väntar på att få segla vidare, att komma i sjön eller att bli sålda.

fullsizeoutput_d84

En stor jäkel kommer efter mörkrets inbrott och jagar upp mig när den försöker ramma Darling Lilly. Eftersom de inte fick tag i bojen lade de sig med sidan till. Jag har besökt Johan och blivit bjuden på utsökt rökt lax. Vi såg första perioden av den rafflande korismatchen Finland-Polen. Slutet ser jag ombord, Finland vinner till slut!

Visst är Hangö fint, också när hösten nalkas!

På morgonen kommer Kimi och Micko med tåget som är 8.10 i Hangö. Vi lägger ut före 9. Vissa problem med att hissa seglen gör att vi inte åker ut till Ajax vilket var vår intention, utan går ut vid Mulan till det yttre faret med ett rev inne.

fullsizeoutput_d82

Storfallets lås råkade gå av i hastigheten..

Krånglet med startlåset är inte löst: lampor som skall lysa brinner inte och lampor som inte skall brinna lyser. Men motorn startar, spinner skönt och laddaren laddar. Vad mera kan vi begära?

fullsizeoutput_d9b

I det smala faret före Jussarö får vi kryssa oss svettiga. Jonas meddelar att vi har motor, men vi är seglare så vi kryssar vidare. Före Barösund faller vi dock till föga och startar maskinen. Bl.a. för att tanka. Men när vi kommer ut på Barösundsfjärden hissar vi seglen igen och kryssar över Porkalafjärden med full stor. Det blir lite för mycket när vinden ökar mot slutet, men vi orkar inte reva längre. När vi kör till Porkala Marin genom tullsundet är det redan mörkt. Vi lägger till och lägger oss snart utpumpade till kojs. Vi har kryssat i över 12 timmar i ett sick-sacksträck.

Nästa morgon anländer Tuula och vi fortsätter färden. Hon börjar genast som båtens tidigare ägarinna berätta var skåpet skall stå. Det blir ordning på alla tampar och tåtar. Tuula sitter själv vid rodret den största delen av färden, givetvis kryssande i den nu nordostliga vinden. Till en början är det lite ovant, vi går stundvis för högt i vind och ställvis för lågt. Men snart finner hon balansen och fortsätter att styra som om hon aldrig gjort något annat.

Micko och jag får nog också vår törn vid ratten.

fullsizeoutput_db2

IMG_2565

Däremellan gastar vi.

fullsizeoutput_d97

Vi kryssar som sagt igen hela dagen och anlöper Blekholmen på eftermiddagen. Vi har levt på vatten, bröd, nötter och choklad i två dygn. Vi kokar en snabb kopp kaffe medan vi plockar undan våra pinaler. Det börjar att regna. Efter en kort förhandling med rederiet besluts att Tuula får fara iväg med Mickes gamla trasiga flagga som retat många förnäma NJK-are i diverse hamnar. Hon ämnar rama in den. När allt kommer omkring är det nog hon som skall ha den ansåg också de nuvarande ägarna.

Efter klarering hos hamnkaptenen åker vi färjan över till fasta landet där Jakob väntar med Tuas bil. Jag tar den och låter de andra gå till tåget i regnet.

Jag är bara lite försenad till körövningarna då jag bytt Tuas bil mot min egen som väntat på Björnsö.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_2524

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: