Hangöby hamn

På morgonen kastar vi loss. Adaptern blir kvar i elstolpen i hastigheten. Nu har vinden vridit och blivit nordlig. D.v.s. kryss igen.

Besättningen och skepparen är nöjda. Vinden är lätt men båten gör god fart. Vi går mot den östra sidan av Bromarf där det inte finns några egentliga gästbryggor. (Det lär det inte finnas i västra hamnen heller, den skall rivas och byggas om) 

Janne säger att vi kan ta iland vid butikens brygga och kommer emot oss där. Den befinnes dock för låg och vi får lov att ligga vid bankdirektörens brygga.


 Han sitter på Spiltans uteservering och vi bjuder honom på en öl när vi går dit för att äta. Jag äter en stor och god pizza. Nina (körens dirigent) kommer in och svär över att butiken stängt och att orgeln är ostämd. Hon beställer ett par take-away portioner och sätter sig att prata med oss medan hon väntar. Markus (organisten) kämpar med att trimma orgeln och börjar bli hungrig. Efter maten går jag efter mina noter och min kostym till båten. Vi skall ha övning i kyrkan klockan tre, men den fördröjs p.g.a. orgelstrulet. Omsider hinner vi öva igenom programmet, klä om oss och dricka kyrkkaffe före konserten.

Besättningen ser sig om i byn och vilar i båten under tiden. De infinner sig i kyrkan mangrant till konserten. Vi inleder med Stormskärs Maja och avslutar med Durufle’s Requiem. Publiken verkar nöjd.

Efter konserten går vi alla hem till Janne och Marina som dukat upp för hela kören inklusive avec-ar. Jag har tre stycken av samma kön. De blir varmt emottagna och antagna som körmedlemmar. Maten är god och dryckerna flödar. Snapsvisorna skallar.


Markus uppträder ensam och med sina adepter och berättar om sin flygel som Janne disponerar. Vi får beundra Larsson Österbergs tavlor i övre våningen. Stämningen är glad och hjärtlig. Efter midnatt rultar vi hemåt i sällskap av Kimmo som skall åka båt till sin stuga. Vi sitter en stund i sällskap av Jalluflaskan och begrundar kvällens giv innan vi kryper till kojs..


Följande dag seglar vi glada och nöjda iväg efter att ha ätit morgonmål ombord. Lyckligtvis har de inte hunnit riva toaletterna i gästhamnen ännu.

Nu har vi slör och senare läns mot Hangö udd.

Efter udden blir det dock motvind igen så vi tar ned seglen och kör in i östra hamnen för motor. Besättningen packar sina pinaler och vi går att äta till Origo. Mågens som bor på pensionat tittar in och hälsar. Snart kommer Micko som skall fortsätta segla medan de andra kör hem i hans bil.

Vi gör oss färdiga att bege oss ut igen. Vinden har ökat betänkligt. Vi hissar focken i hamnen och går ut. Väl ute konstaterar vi att vi inte behöver mera segel. Vi planerar att gå ut mot Ajax och sedan ta ett far in mot land. Men efter en stund inser vi att vinden är för hård och sjögången för grov för en besättning på två man, så vi vänder och seglar med god fart tillbaka till Hangö. Landningen lyckas andra gången.

Micko åker hem med Mågens och jag blir kvar.


Nu, måndag, sitter jag ombord och skriver dessa rader. Försökte hyra cykel, men allt är stängt för säsongen, så jag gick till Hangöby hamn efter adaptern som satt kvar i stolpen. Rapporterna anger 28 m/s på Tulludden. På onsdagen lär det lätta..


Ilderim har också sökt skydd för vinden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: