startar vi, Petski och jag, från Björnsö på onsdag morgon. Vi går för motor och hissar segel utanför Nordsjö. Det blåser en stadig sydvästlig vind så vi har en hård kryss att vänta. För säkerhets skull och av bekvämlighetsskäl har vi tagit in andra revet på storseglet och focken som försegel.

Darling Lilly går fint genom sjön. Stundvis får vi göra stagvändningar tätt. Gasten får jobba hårt medan rorsman har det lättare. Vi byter plats utanför Helsingfors. Målet för dagen får bli Porkala Marin. Butiken har stängt, men bastun är varm. Jag tillreder en pestopasta med makrill innan vi badar bastu och kryper till kojs.

På morgonen blir det morgonmål ombord innan vi fortsätter.


Navigator är igen i Porkala, jag har sett henne där under tidigare besök också.

Vi får en härlig sträckbog över Porkalafjärden och tar genvägen söder om Bågaskär. I Olympiafaret blir vi stundvis i lä bakom holmar, men det är tyst och höstligt fridfullt.


Vi intar lunch på Sandnäsudds cafe. En inte alltför god men mättande makaronilåda. Också här börjar säsongen lida mot sitt slut..

En incident under lunchen; vi sitter i ett glasförsett öppet utrymme då plötsligt en fågel flyger in och rakt in i glasväggen. Fågeln faller till marken och sprattlar en stund. Jag talar i telefon, Petski följer fågeln. Den är plötsligt livlös. Petski går för att meddela personalen, men då han kommer tillbaka är fågeln borta. Totalt försvunnen. Ingen såg att den skulle ha flugit bort..

Vi fortsätter för motor i det inre faret norr om Torsö och kommer till Loholmen där Kimi bjuder på bastu och en överdådig middag.


Petski och jag sitter en stund och minns våra seglatser på 1980-talet med Micke, salig i åminnelse. Innan vi nöjda och belåtna uppsöker nattläger.


Det regnar på natten och är fuktigt och disigt ännu på morgonen. Vi äter morgonmål hos Kimi innan vi tar oss över till Sommarö butik. Kimi kör över med motorbåt. Till butiksbryggan kommer också Dan, som sällar sig till besättningen. Vi kör för motor genom de trånga passagerna, men hissar sedan snart segel och kryssar vidare över Hangö Östra, yttre faret.


Det blåser fortfarande över 10 m/s men med större besättning och stadig båt är det inget problem.
Solen lyser nu över oss.

Vi går yttre faret runt Hangö udd.


När vi kommit runt får vi äntligen vinden snett akterifrån. Vi stävar mot Hangöby hamn. Men när vi skall ta ned seglen och starta motorn händer ingenting. Startlåset fungerar inte! Det har krånglat tidigare, men nu går det inte alls! Återstår att landa för segel. Vi får kryssa in, lyckas med nöd och näppe undgå att ramma vågbrytaren, men utför slutligen en lyckad lyckad landning. Felet undersöks. Åtminstone har en mutter lossnat från laddaren, som är lös.


Via hamnkontoret får vi tag på en expert som snart kommer. Efter träget sökande hittar han en säkring som varken vi eller båtens ägare känt till. Den putsas, och se! motorn startar. Vid avlägsnandet och tillbakasättandet av instrumentpanelen lossnade summern som slutade fungera..


Fixandet avslutas med en brakmiddag med champagne och kräftor på Kroken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: