Att ha eller inte ha, det är frågan. Vi har världens finaste segelbåt (en mycket subjektiv uppfattning) som låtit mig färdas inte så långt som jag föreställt mig i mina drömmar, men i varje fall kors och tvärs över Finska viken och Östersjön. Det faktum att jag inte blir yngre med åren och att min sambo och Frejas delägare inte visar en lika stor övertygelse över seglandets nödvändighet har fått mig att fundera på fortsättningen. En båt är ändå någonting vi har till låns under en tid av aktivt seglande, vi är skyldiga att hålla den i skick och vårda den efter bästa förmåga, men måste vara beredda att låta den gå vidare till en yngre entusiast tids nog. Likt Göran Schildt och Lasse Pöysti, för att ta till några kändisexempel. Allt nog, jag lägger ut Freja till försäljning på Puupaatti, Veteranbåten och till slut på Nettivene. Men för att det inte skall gå alltför lättvindigt till drar jag till med ett pris som nog är lägre än vad vi betalade för henne men ändå vida överträffar det som begärs för liknande farkoster. Jag förväntar mig alltså ingen större aktivitet på kundfronten och fortsätter att drömma om seglatser med Freja. Jag kan i varje fall säga att jag försökt sälja henne..

Så döm om min förvåning när jag får ett textmeddelande som lyder: Haluan ostaa veneesi Sähköpostia osoitteeseen (m.fprice57@gmail.com). Telefonnumret är +1(234)231-4032. Från Ohio, USA, kommer vi till efter en tids forskande. Låter mystiskt, men av nyfikenhet svarar jag:

Hei!

Haluat siis ostaa veneeni. Se on Siuntion venekerhon satamassa ja minä olen tällä hetkellä Sipoossa, mutta voin tulla näyttämään jos olet kiinnostunut.

As your number and e-mail adress indicates that you are from abroad you can contact me in english if you prefer..
Rolf Grandell

Svaret kommer strax:

Alright,good.does it have any history I should be aware of? and why are you selling if you don’t mind my asking and I will really appreciate if you can email more info and if possible more photos and give me your best price too thanks.

Jag skickar en länk till Nettivene och en önskan om att veta vem det är jag förhandlar med och varför hen önskar köpa min båt. Som svar får jag samma mejl som citeras här ovan. Då skriver jag:

Could you please first tell me who you are, where you are from and why you want to buy my boat?

Som svar får jag bara en bild av ett körkort:

DL Card.

Att döma av fotografiet på körkortet ser damen inte ut som en typisk köpare av en gammal träbåt från Finland, men man skall inte låta sig styras av fördomar..                  Mitt svar:

Freja is built in Rosättra, Sweden in 1962. I don´t know when she came to Finland, but she´ve had at least two owners here before I bought her in 2007.

I´m selling her because I´m getting older and my wife doesn’t want to sail anymore. But I still use to sail by myself and I´m not that keen on selling. But for 12.000€ I´m prepared to let her go.
I don´t know if you have got the measures from Nettivene, but here they are:
Loa 8,34 m (about 28 feet)
B 2,47 m
Mast 11,80 m from deck
Engine: Nanni-Kubota 14 hp diesel
Sails: Main, genoa, genaker, self-tailing jib
What more do you want to know?
But I still don´t understand why you want to buy a wooden sailing boat from Finland?
Rolf
(”Wife” är en sanning med modifikation, men jag bryr mig inte om att förklara samboförhållandet. ”Partner” kan lätt missförstås..)
Då kommer svaret:
Alright ,well I think that is a fair price and I’m satisfied with the condition. I am official worker at Samaritan’s Purse based in USA, Am sorry,i can’t come personally so i have to secure a third party. but I would arrange for the transportation to Charity home and i would be paying through PayPal, and do not worry about PayPal fees, i will take care of that directly from my account Okay? So if you accept my proposal, you should send me your info requested below if you have an account already:-
PayPal Name:
PayPal Email :
Phone number :
Total Price
I hope you wont mind to get an account with PayPal.Its reliable and easy to use PayPal,all you need to do is visit www.paypal.fi and register with them.When you are done with the registration send me the email used for the registration with PayPal so i can pay in. After payment is cleared.. with the issue of my details signing of all paperwork will be done by the pick up agent so you don’t have to worry about that
Thanks
Jag surfar på nätet och kommer fram till att flera dylika bedrägeriförsök har gjorts med PayPal. Allting har gått enligt planerna, men plötsligt finns inte pengarna på kontot.
Jag anmäler försöket till polisen och avslutar konversationen för min del. Om jag säljer Freja vill jag göra det till en inbiten träbåtsfantast med särskild betoning på konstruktioner av Arvid Laurin. Gärna får kunden vara händig och/eller förmögen.
Och helst vara hemma från Norden!

2 svar till “Bedrägeri?”

  1. Hej! Tack för att du postade detta. Jag har fått liknande svar från samma epost på min mc-annons på blocket. Misstänkte något skumt så jag googlade epost-addressen. Vad är detta??

    Gilla

    1. Hej! Jag vet inte, men skumt verkar det. Svårt att förstå hur de tänkt sig profitera genom att erbjuda sig att köpa en gammal träbåt och frakta den till USA, men det har tydligen att göra med PayPal. Lyckligtvis har jag inget PayPalkonto och insåg att det var bluff!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: