Och från Helsingholm seglar vi till Lövökrokarna, kör igenom med motor och seglar igen efter bron. När vi kommer ut på Hangö västra tilltar vinden och vi har full kryss mot Hangö. Emotkommande båtar som startat den 1 juli från huvudstadsregionen länsar glatt emot oss. Ingen annan kryssar.

Just innan vi kommit över märker vi att någonting är fel. En vajer är lös. Den har lossnat från sitt fäste under andra spridaren. En vantskruv har skruvat upp sig, visar det sig. Snabbt ned med seglen och motorn igång. Det finns en mastkran i Hangöbyhamn, vi stävar alltså ditåt!fullsizeoutput_c70

Väl mottagna av hamnpersonalen, som beklagar att någon har farit iväg med nyckeln till toaletten och duschen, går vi till På Kroken och äter ett stadigt skärgårdsbord inkl. efterrätt. När vi kommer ut är nycklarna fortfarande försvunna. De skyldiga visar sig vara ett åländskt par som firat en kväll på stan med nycklarna med sig, ovetande om att det var de enda nycklar som fanns.

Vi går en runda och ser Frejas förra ägares, Johans, nya båt Tao. Om den nu längre är i hans ägo..

Nästa dag hyr vi cyklar och tar oss till Hangö båt- och bilhus för att inhandla nya vantskruvar.

På tillbakavägen gör vi en runda i Östra hamnen för att se på båtar och klippor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sedan blir det en tur till mastkranen. Skepparen hissas upp i masten för att fixa vantskruven. Snart är riggen i skick. Det firas med en öl innan vi seglar vidare.

Det blir en fin seglats i sol över Hangö östra. Vi beslutar att ta iland på Jussarö. Landningen blir elegant; vi slörar nästan ända fram till gästbryggan, går upp i vind, tar ner seglen och kör in på platsen närmast land där Freja legat förut.

fullsizeoutput_c74

En stor segelbåt med liten rigg ligger i ändan av bryggan. Det blir fisksoppa i caféet och vandring till utkikstornet.

fullsizeoutput_c75

Bedårande utsikt över finska viken. Sedan tillbaka. Dagen har igen varit lång och påfrestande, sömnen skall noga smaka. Inväntas ombord..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: