Sista seglatsen för i år?

Rulla ner till innehåll

Det barkar mot upptagning. Eftersom Freja blivit dåligt luftad denna sommar av förekommen anledning beslutar sig skepparen för att bege sig på en sista seglats enär vädret är tjänligt. Det finns tid mellan måndagens gubbjumppa och torsdagens körsång. Alltså iväg tisdag den 6.9.  13.00. Rapporterna lovar hårda vindar, men Freja är en stryktålig båt. Som mål väljs Stora Svartö, det blir medvind dit efter Obbnäs.

Skepparen dryftar under färden livets villkor. Vi kan inte veta när det tar slut. Vi kan inte alltid vara beredda. Att ständigt söka trygghet är inte att leva. Bäst att leva livet fullt ut och ta risker om det behövs. När det är dags är det dags.

Efter en fartfylld färd, genomsnitt 5,2 knop, topphastighet 8,2 knop, anländer vi till Stora Svartö klockan 16.05 och lägger oss bredvid en Avance 245 med ett glatt pensionärspar som besättning, av vilka mannen kommer till undsättning vid Frejas ankomst. I de flesta hamnar kommer någon och tar emot, vare sig det behövs eller inte. Nu var det riktigt bra, vinden ligger på från sidan och Freja driver mot Avancen tills skepparen får aktertampen spänd. Frun i Avancen är pratglad och kommer med kommentarer om väder och vind.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Till middag blir det nudlar i tomatsås. Efter den beger sig skepparen på den sedvanliga rundvandringen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rönnskär.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Swanregatta.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

img_1184

Vid anlöpandet av Stora Svartö såg skeppare att genuans aktre lik hade gått upp i sömmen. Seglet togs ned och packades in. Den självskotande focken sattes i stället. Hur skotlinan skall dras vållade igen huvudbry.

img_1190

Den 7.9. kl. 10.15 bär det iväg igen. Prov med självskotande fock. Skotpunkten bör höjas på seglet. Eftersom målet är ställt på Porkala Marin alldeles intill går vi för motor. Landning där kl. 10.45.  Orsaken till besöket är att skafferiet är tomt och påfyllning önskas. Butiken är dock stängd för säsongen.

img_1191

Skepparen beslutar sig för att bekanta sig med Källvikens gästhamn där det lär finnas en kiosk. Promenaden tar ca. en trekvarts timme, men väl framme kan han konstatera att även kiosken är tillbommad. Promenaden tillbaka tar ung. lika länge. Bra med motion.

img_1192

img_1193

Dagens huvudsakliga måltid får bli en burk kidneybönor i chilisås, direkt från burken med sked. Kvar finns ännu två brödskivor, romkräm, laxmajonnäs, tre klementiner, fyra chokladkex, två öl och tre flaskor mineralvatten. Lite pulverkaffe i bottnen på burken. Klarar man sig med det över ännu en natt eller blir det att ta sig till hemhamnen? Följande plan uppgörs; kaffe och ett kex före avfärd, en burk öl vid ankomst till följande etapphamn, en klementin under bloggförfattandet, två smörgåsar och en öl till middag och tre kex och två klementiner till morgonmål. Därefter avfärd till hemhamnen.

Till verket alltså; avfärd från Porkala 13.50 för motor mot vinden. Seglet hissas revat i inre faret utanför tullstationen och med hjälp av segel och motor betvingas de rasande elementen. Ute i faret stryps motorn och det bär av i god fart (för att vara en gammal träbåt)

img_1196

Målet blir stora Halsö. Medelfart 5,7 knop toppfart 8,6. Vi anländer 15.35, stället är fyllt av idel motorbåtar. En vänlig man tar emot igen. Efter ölen sätter skepparen sig till rätta för att skriva dessa ord. Samtidigt kommer en kallelse till att föra barnbarnet till dagis nästa morgon. Nya planer alltså!

17.40 start för motor och så småningom fock. Vi tar genvägen till hemhamnen. Framme 18.30.  Focken bort och genuan i bilen. Kari kommer och pratar en stund. Han är nypensionerad och planerar att segla ut i morgon.

Sommaren börjar ta slut fast vädret är fint..

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: