För första gången denna säsong får skepparen sällskap ombord; Hanna och Frans. Frejas sittbrunn blir med ens väldigt trång. Den är inte praktisk för flere personer. Annars har vi en fin seglats.

image

Frans får styra en stund. Vi börjar med bara genuan men hissar snart storen med ett rev inne. Det går undan på läns/slörbogar. Målet är Ingå där paret mönstrar av. Skepparen tankar diesel för säkerhets skull. Bränslemätaren visar full tank hela tiden, ändå går dit 9 liter. På vägen ut vinkar själv åt klanen Skand som håller på att slutföra iståndsättandet av Darling Lily.

image Nu får det gå undan för bara genuan igen. Målet ställt på Svedjeholmen, familjen Aropaltios sommarresidens  och dit är det inte skyndsamt.

image Med hjälp av Navionics kartprogram på paddan hittar vi fram (”vi” syftar i detta fall, och om inte annat nämns, på skepparen och Freja). Så småningom kommer Jussi med släktingar från Restaurang Scola där de ätit. Den slutgiltiga Atlantbesättningen presenteras; förutom undertecknad, män i sina bästa år. Ägarparet Nina och Tomppa anländer också så småningom i stilig fiskarbåt, i glasfiber dock.

image

Tomppa och Jussi med ny ”skepparmössa”.

Skepparmöte hålls där alla tänkbara faror och alternativa rutter dryftas. Norrut är det ljusa nätter men blåsigt, söderut mindre blåst men mörkare nätter. Avgörandet fattas senare när aktuellare väderrapporter föreligger.

image

Härpå blir det mat, en massa läckerheter dukas fram. Glasen får ständig påfyllning och stämningen stiger. Besättningen blir förhoppningsvis sammansvetsad trots olikheter och åldersskillnad. Nästa fest skall hållas när seglatsen är, hoppeligen lyckligt, fullföljd.

Familjen Aropaltios sommarstuga är vackert inbäddad i naturen. Utsikten därifrån är också rogivande.

Morgonen gryr med lindrig baksmälla (aktersparkare?). Innan alla har vaknat seglar Freja iväg.

IMG_0666

Under återfärden till Sjundeå båtklubbs hamn hinner skepparen fundera på livets allvar. Hur slumpen ofta avgör var vi hamnar. Visst gör vi ständigt val som leder oss rätt eller vilse, men valmöjligheterna är inte samma för alla. Via valen kan vi skapa vår identitet. Undertecknad väljer helst lösningar som innefattar uteliv. En tillvaro stadd i ständig rörelse och därmed förvandling tilltalar. Segling är idealiskt, det går inte för fort. Det är resan som är målet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: